joi, 28 martie, 2024

Vine, vine primavara. Dar cu astenia ce facem? Iata care sunt cauzele si cum putem atenua simptomele neplacute

Distribuie:

Publicat:

Nu numai copacii infloriti sunt vestitorii primaverii, ci si oboseala fara motiv, rezistenta scazuta la efort, tulburarile de concentrare. Intr-un cuvant…astenia de primavara.
Nu numai copacii infloriti sunt vestitorii primaverii, ci si oboseala fara motiv, rezistenta scazuta la efort, tulburarile de concentrare. Intr-un cuvant… astenia de primavara. Suferiti de astenie? Pentru atenuarea simptomelor neplacute se recomanda suplimentarea dietei cu vitamine si minerale atat sub forma medicamentoasa, cat si din legume si fructe proaspete.

"Astenia de primavara este o stare fiziologica a organismului, care apare in momentul trecerii de la iarna la primavara. Dupa lunile de iarna, organismul isi pierde din resursele energetice ca urmare a alimentatiei sarace in vitamine si minerale. Si cum in aceasta perioada organismul este suprasolicitat pentru a se adapta modificarilor de temperatura, terenul pentru aparitia asteniei este pregatit''.

Ai imunitatea scazuta? Iata cea mai buna reteta pentru imunitate lasata mostenire de parintele Elefterie. Primele semne vizibile apar imediat de la inceperea tratamentului

CAUZE

Primavara apare un dezechilibru intre nevoile mai mari ale organismului de vitamine si minerale si ceea ce ii oferim prin alimentatie. Daca nu corectam acest dezechilibru prin intermediul dietei sau prin suplimente nutritive, atunci fenomenele de astenie sunt mai pronuntate. Dezechilibrul organismului din punct de vedere fizic atrage schimbari in plan psihic.

Daca dieta ne ofera resursele necesare pentru a fi plini de energie, atunci si tonusul psihic este bun. Printre simptomele asteniei se numara senzatia de slabiciune a organismului, insotita de scaderea rezistentei la efort, durerile de cap, palpitatiile, starile de nervozitate, tulburarile de memorie si concentrare. Unii astenici se plang din cauza insomniilor, altii, dimpotriva, dorm prea mult, dar se trezesc tot neodihniti.

Prima cauza a asteniei este dieta dezechilibrata, saraca in fructe si legume proaspete. De asemenea, bolile de sezon (virozele respiratorii, gripa), care apar pe un teren imunitar scazut, pot contribui la accentuarea simptomelor asteniei. Lipsa exercitiului fizic, a plimbarilor in aer liber este un alt factor care favorizeaza astenia de primavara.

COPIII SI ADOLESCENTII

In masura mai mica sau mai mare, astenia afecteaza deopotriva femei si barbati, copii si varstnici. Deosebit de vulnerabile in fata asteniei sunt persoanele stresate. "Astenia de primavara afecteaza si copiii aflati la pubertate si adolescentii. Ritmul de crestere este mai rapid primavara, de aceea necesarul de vitamine si minerale pentru aceste categorii de varsta este mai mare in lunile martie, aprilie si mai.

Pe langa procesul de crestere, efortul intelectual este un mare consumator de substante nutritive in cazul tinerilor. Suprasolicitarea nervoasa accentueaza simptomele asteniei – anxietate, insomnie, oboseala – daca organismul are carente vitaminice. Cu toate acestea, copiii si adolescentii sunt si cei care trec cel mai repede peste astenie".

FEMEILE SI BARBATII

Se spune ca femeile sunt mai sensibile in fata asteniei decat barbatii. Este adevarat sau nu este decat un mit? Putem spune ca starile astenice apar mai des la femei, pentru ca ele sunt mai sensibile prin constructia lor. In general, femeile au nevoie de un plus de vitamine, fier sau calciu, pentru ca au mai multe probleme fiziologice – menstruatia, sarcina, alaptarea. In toate aceste cazuri, pierderile de calciu, fier sau vitamine sunt semnificative". Pe de alta parte insa, simptomele asteniei sunt aceleasi la ambele sexe. Singura deosebire consta in aceea ca femeile exteriorizeaza mai mult starile de anxietate, nervozitate decat barbatii.

SFATUL MEDICULUI

"In cele mai multe cazuri, pacientii percep astenia ca pe o stare fiziologica pe care o pot trata singuri printr-un consum mai mare de fructe si legume crude, prin suplimente vitaminice, prin odihna. Atentie insa! Suplimentele cu vitamine nu trebuie luate o perioada lunga de timp, pentru ca si vitaminele pot fi periculoase daca sunt administrate fara recomandare medicala".  In mod normal, astenia de primavara nu dureaza mai mult de doua-trei saptamani. Daca manifestarile asteniei va nelinistesc, faceti-i o vizita medicului de familie! Dupa ce analizeaza simptomele, acesta poate sa aprecieze daca este vorba despre astenie sau despre o alta boala mascata de aceste simptome.

BATRANII. "In general, batranii au un metabolism scazut. In organismul lor nu se inregistreaza aceleasi modificari spectaculoase ca in cazul adolescentilor aflati in crestere. La varstnici, consumul energetic este redus, de aceea sunt mai putin predispusi la a suferi de astenie. Primavara, varstnicii simt ca intineresc''.

DEPRESII. In unele situatii, astenia nu apare singura, ci o data cu ea se instaleaza si depresia usoara. Aceasta se caracterizeaza prin epuizare fizica si psihica, pierderea increderii in sine, probleme atat in plan personal, cat si profesional. Depresia ramane de multe ori si dupa disparitia asteniei, in asemenea cazuri fiind recomandata psihoterapia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img