joi, 28 martie, 2024

Viorica Dancila: ‘Primim in total 1.2 miliarde euro, bani acordati agriculturii Romaniei de la UE’

Distribuie:

Publicat:

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că România a primit de la Comisia Europeană în luna ianuarie 807 milioane euro, fonduri destinate agriculturii. Tot pentru acest domeniu, România urmează să mai primească de la UE încă 452 milioane de euro, potrivit mediafax.

„Am ajuns cu rata de absorbție a fondurilor europene la media UE. Conform datelor Comisiei Europene, la sfârșitul anului 2018, România are o rată de absorbție totală de 26%, iar media UE este de 27%. În primele zile ale anului România a primit de la Comisia Europeană 807.5 milioane de euro, fonduri acordate fermierilor. Urmează să primim la începutul lunii februarie încă 452 de milioane euro, ceea ce înseamnă în total 1.2 miliarde euro, bani acordați agriculturii României de la UE”, a declarat Viorica Dăncilă, joi la Guvern.

Premierul a adăugat că România se situează printre primele state membre în Uniunea Europeană în privința avansului economic, rata de creștere pe primele nouă luni fiind de 4.2%.

„Preluarea Președinției are loc în contextul în care România a înregistrat în anul 2018 o creștere economică ridicată și sustenabilă. România se situează printre primele state membre în UE din perspectiva avansului economic. Rata de creștere pentru primele nouă luni ale anului 2018 a fost de 4,2 %, dublu avansului economic al UE de 2,1 %. Această creștere se adaugă avansului de 7% înregistrat în anul 2017”, a completat Dăncilă.

De asemenea, România a înregistrat, în primele 10 luni ale anului trecut, un volum al producției industriale crescut cu 4% față de aceeași perioadă din anul 2017, potrivit Executivului.

„Industria românească este suport pentru creșterea economică sustenabilă. În primele 10 luni ale anului 2018 volumul producției industriale a crescut cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta s-a datorat în principal industriei prelucrătoare care a înregistrat o creștere de 4,9%. Aș remarca de asemenea cifra de afaceri din industrie, care s-a majorat cu 12,9%. România continuă să câștige noi piețe printr-un export tot mai competitiv în UE. În primele 10 luni ale anului 2018 România a înregistrat o majorare a exporturilor cu 9,2%, în timp ce la nivelul celor 28 de state membre exporturile au crescut doar cu 5,3%”, a conchis Dăncilă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img