vineri, 29 martie, 2024

Vitamina D scade riscul de infectare cu COVID-19? Ce spun studiile

Distribuie:

Publicat:

Vitamina D este o vitamina grasă solubilă care joacă roluri importante în organismul nostru. Acest nutrient este esenţial în special pentru sănătatea sistemului imunitar, motiv pentru care multe persoane se întreabă dacă suplimentele cu vitamina D ajută la reducerea riscului de infectare cu COVID-19.

Până acum, măsurile de prevenţie precum distanţarea fizică şi o igienă corespunzătoare sunt cele care ne ajută să ne protejăm de noul coronavirus. Însă, există cercetări care sugerează că un nivel normal de vitamina D în corp poate menţine sănătos sistemul imunitar şi protejează împotriva bolilor respiratorii.

Cum afectează vitamina D sistemul imunitar?

Vitamina D este necesară pentru o bună funcţionare a sistemului imunitar, de care corpul are nevoie în prima linie pentru a-l apăra împotriva bolilor şi infecţiilor. Această vitamină joacă un rol crucial, deoarece are atât prorprietăţi antiinflamatorii, cât şi imuno-regulatoare. Vitamina D este cunoscută pentru accentuarea funcţiilor celulelor imunitare, care protejează organismul de anumiţi patogeni. De fapt, un nivel scăzut de vitamina D a fost asociat cu o creştere a infecţiilor şi bolilor, inclusiv boli respiratorii, tuberculoză, astm şi boala pulmonară cronică obstructivă.

Vitamina D protejează împotriva COVID-19?

Numeroase studii sugerează că deficitul de vitamina D poate înrăutăţi funcţia imunitară şi poate creşte riscul de dezvoltare a bolilor respiratorii. De asemenea, există studii care indică faptul că suplimentele de vitamina D pot accentua răspunsul sistemului imunitar şi protejează împotriva infecţiilor respiratorii. În urma unui studiu la care au luat parte 11,321 de participanţi din 14 ţări s-a demonstrat că suplimentând nivelul de vitamina D scade riscul infecţiilor respiratorii acute, atât în rândul celor care aveau deficit de vitamina D, cât şi în rândul celor care aveau un nivel adecvat. Acest risc era redus cu 12%, iar efectul de protecţie era mai puternic în rândul celor cu un nivel scăzut de vitamina D.

sursa: eqxuils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img