joi, 28 martie, 2024

Vrei să trăiești mult și sănătos? ‘Fântâna tinereții’ e mult mai simplă decât s-ar fi crezut, dezvăluie studiile

Distribuie:

Publicat:

Rețeta pentru longevitate este simplă, chiar foarte ușor de urmat: mâncați mai puțin. Studiile efectuate pe o varietate de animale au arătat că restricționarea caloriilor poate duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Acum, noi cercetări sugerează că ritmurile zilnice ale organismului joacă un rol important în acest efect de longevitate. Mâncatul doar în timpul orelor cele mai active din zi a prelungit substanțial durata de viață a șoarecilor care au urmat o dietă cu conținut caloric redus, relatează Joseph Takahashi, cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, și colegii săi, în revista Science.

Dieta cu conținut redus de calorii

În cadrul studiului efectuat de echipa sa pe sute de șoareci pe parcursul a patru ani, doar o dietă cu conținut redus de calorii a prelungit viața animalelor cu 10%. Dar hrănirea șoarecilor cu această dietă doar pe timp de noapte, când șoarecii sunt cei mai activi, a prelungit viața cu 35%. Această combinație – o dietă cu conținut redus de calorii plus un program de alimentație pe timp de noapte – a adăugat nouă luni în plus la durata medie de viață tipică de doi ani a animalelor. În cazul oamenilor, un plan analog ar limita alimentația la orele de zi.

Cercetarea ajută la dezlegarea controversei din jurul planurilor de dietă care pun accentul pe mâncatul doar la anumite ore din zi, spune Takahashi, biolog molecularist la University of Texas Southwestern Medical Center. Este posibil ca astfel de planuri să nu accelereze pierderea în greutate la oameni, așa cum a raportat un studiu recent din New England Journal of Medicine, dar ar putea determina beneficii pentru sănătate care se adaugă la o durată de viață mai lungă.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img