joi, 18 aprilie, 2024

Vrei sa iti cumperi o locuinta? Iata noul program guvernamental

Distribuie:

Publicat:

Romanii care vor sa beneficieze si de o prima de la stat de 250 de euro pe an in timp ce economisesc bani pentru locuinta vor putea accesa din nou programul guvernamental Bauspar, prin bancile pentru locuinte BCR si Raiffeisen.

Programul guvernamental ce poate imbunatati confortul locativ al romanilor are de azi finalizata norma de aplicare a Noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar). Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) a anuntat ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii, care au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Intai clientul Bauspar economiseste, statul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili.

Acest program guvernamental, avand la baza noua lege, vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:

Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);

Prima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;

Justificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici. Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trebui sa trateze primele de la stat pe baza vechii legislatii

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img