vineri, 19 aprilie, 2024

Vremea pe doua saptamani. Cum va fi vremea de 1 Iunie. Precizari de la ANM

Distribuie:

Publicat:

Cum va fi vremea de 1 Iunie? Meteorologii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) au facut precizari in legatura cu fluctuatiile temperaturilor in urmatoarele 14 zile.

Cum va fi vremea – vremea pe doua saptamani

Vremea estimata de catre meteorologi pentru urmatoarele doua saptamani va fi, in general, calda in majoritatea regiunilor, dar va sta si sub semnul instabilitatii atmosferice, in special in primele zile din luna iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabila in perioada 28 mai – 10 iunie, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, in ultimele zile ale lunii mai, vremea se va incalzi usor si treptat, astfel incat, in data de 31 mai, valorile maxime vor atinge, in medie, 30 de grade. Prima luna de vara, va debuta cu o racorire a vremii, ce va continua pana in jurul datei de 3 iunie, cand mediile valorilor diurne vor atinge 25 – 26 de grade.

Ulterior, temperatura aerului va fi in crestere, astfel ca, pana in data de 8 iunie se vor atinge frecvent valori medii maxime in jurul a 28 de grade, apoi o noua racorire a vremii va conduce la inregistrarea de maxime, in medie de 26 de grade.

Minimele vor scadea usor

Minimele vor scadea usor, de la valori medii de 14 – 15 grade in primele zile ale intervalului, spre 13 grade in dimineata zilei de 30 mai, apoi vor creste spre medii in jurul a 14 grade (in 2 iunie), pentru ca ulterior, pana in 4 iunie, sa scada din nou spre medii de 12 grade.

Din 5 iunie, temperaturile minime vor creste usor spre valorii medii de 13 – 14 grade, iar pana la sfarsitul perioadei de referinta, nu vor avea variatii semnificative.

Manifestari specifice instabilitatii atmosferice (averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, posibil, grindina) se vor semnala pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza, cu o probabilitate mai ridicata in zilele de 27 si 28 mai, apoi in perioada 31 mai – 10 iunie.

In Crisana, temperatura aerului va creste usor de la o zi la alta, astfel incat, pana in data de 31 mai, maximele se vor situa, in medie regionala, in jurul a 29 de grade, caracterizand o vreme mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada.

Perioada 1 – 3 iunie, mai rece

In perioada 1-3 iunie, vremea se va raci, maximele urmand sa ajunga la valori, in medie, de 24 de grade. Din 4 iunie, temperatura va marca o crestere, astfel ca, in intervalul 4 – 8 iunie se vor inregistra maxime medii de 27 – 28 de grade.

In ultimele doua zile din intervalul de prognoza (9 si 10 iunie), o noua scadere de temperatura va conduce la inregistrarea de valori termice diurne, in medie de aproximativ 24 de grade.

In ceea ce priveste parcursul valorilor medii nocturne, in primele zile se vor inregistra 13 – 14 grade. In data de 30 mai, valorile termice se vor situa in jurul a 12 grade, iar ulterior vor creste usor, pana spre 14 grade, la 1 iunie.

Perioada 2 – 4 iunie va fi caracterizata de o racorire a vremii ce va conduce la inregistrarea unor valori minime medii de 11 – 12 grade, apoi vor creste usor spre 13 – 14 grade si nu vor avea variatii notabile pana la sfarsitul perioadei de referinta.

Ploi de scurta durata, asociate instabilitatii atmosferice, se vor semnala aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, cu exceptia zilelor 29, 30 si 31 mai.

Valori de 29 de grade pentru Transilvania

In Transilvania, pana la finalul lunii mai, un proces de incalzire a vremii, se va concretiza printr-o medie regionala a valorilor maxime de 28 – 29 de grade.

In primele doua zile din iunie, temperaturile maxime vor scadea spre medii de 22 de grade, apoi vor creste pana la medii regionale, in perioada 3 – 8 iunie, de 24 – 26 de grade.

In ultimele zile ale intervalului, vremea se va racori urmand a se inregistra temperaturi maxime medii de 23 – 24 de grade.

Media temperaturilor minime va marca o scadere, de la 11 grade la inceput, pana in jurul a 8 grade in data de 29 mai, urmata de o crestere spre 11 – 12 grade in cursul diminetilor de 1 si 2 iunie.

In 3 iunie, o racorire a vremii va determina inregistrarea unor minime termice in jur de 8 grade, pentru ca ulterior acestei date, minimele sa creasca din nou, dar usor, spre 11 grade la sfarsitul intervalului de prognoza. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in perioada 1 – 10 iunie.

Vreme frumoasa si in Maramures

In Maramures, vremea se va incalzi in intervalul 28 – 31 mai, valorile maxime medii urmand a atinge 29 de grade. Ulterior, temperatura aerului va scadea spre valori maxime medii de 23 – 24 de grade, in data de 2 iunie, apoi va creste, dar nu semnificativ, spre o medie regionala in jurul a 26 de grade, in perioada 3 – 7 iunie.

In ultimele zile ale intervalului, respectiv 8, 9 si 10 iunie, vor fi valori medii diurne putin mai scazute, in jur de 24 de grade. Minimele, in medie regionala, vor scadea spre 10 grade in data de 29 mai.

De asemenea, acestea vor creste spre 13 grade, pana pe 1 iunie, respectiv vor scadea din nou in zilele de 3 si 4 iunie, spre valori de 9 – 10 grade, iar in prima zi a intervalului 5 – 10 iunie, vor ajunge la 11 – 12 grade, dupa care nu vor avea variatii semnificative.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in zilele de 31 mai si 1 iunie, apoi in perioada 4 – 10 iunie.

Moldova, tot mai cald

In Moldova, pana la sfarsitul lunii mai, valorile termice diurne vor fi din ce in ce mai ridicate, maxime medii in jurul a 30 de grade, in ziua de 31 mai, apoi temperatura aerului va scadea spre o medie de 22 de grade in data de 3 iunie.

Ulterior, un nou proces de incalzire a vremii se va concretiza prin inregistrarea unor medii ale maximelor de 27 – 28 de grade, pana in data de 7 iunie, apoi vremea se va racori, astfel incat in ultima zi a intervalului de prognoza (10 iunie), media maximelor se va situa in jurul a 24 de grade.

Media temperaturilor minime va creste pana spre 14 grade in data de 1 iunie, va scadea spre 8 – 9 grade in zilele de 3 si 4 iunie, pentru ca ulterior sa creasca spre 12 – 13 grade pana in dimineata zilei de 6 iunie, dupa care variatiile termice nu vor fi semnificative. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in prima zi de iunie si in perioada 4 – 10 iunie.

In Dobrogea, ultimele zile din luna mai si prima zi de iunie, vor fi caracterizate de temperaturi in crestere, in medie, maxime de 27 de grade si minime in jur de 16 grade. Ulterior, vremea se va racori, astfel ca, in 3 iunie, media valorilor diurne va fi de 21 de grade, iar a celor nocturne, in dimineata de 4 iunie va fi de 13 grade.

In Muntenia se anunta deja o vara torida

In cea de-a doua saptamana de prognoza, valorile medii diurne vor ajunge pana in jurul a 25 de grade in ziua de 5 iunie, iar pana la sfarsitul perioadei de referinta, variatiile nu vor fi semnificative. Temperaturile minime vor urma un parcurs similar.

Astfel, acestea vor creste spre 16 grade pana in data de 7 iunie, pentru ca, pana la sfarsitul intervalului, sa nu se modifice notabil, situandu-se in jurul a 15 grade, in ultima dimineata. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in zilele de 1 si 2 iunie si in perioada 5 – 10 iunie.

In Muntenia, temperatura aerului va creste, astfel incat, in jurul datei de 1 iunie, media maximelor va atinge 30 de grade, apoi va marca o scadere treptata, pana la valori de 24 – 26 de grade in perioada 2 – 4 iunie.

Dupa aceea, valorile medii diurne vor creste spre 28 de grade, in jurul datei de 5 iunie, iar pana in 8 iunie nu vor mai fi variatii semnificative.

Ulterior acestei date, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, vremea se va racori usor, urmand ca media maximelor sa ajunga la 26 – 27 de grade. Media temperaturii minime va creste usor in prima saptamana, pana la valori de 14 grade in 1 si 2 iunie.

Medii de 27 grade pe timpul zilei

Apoi, temperatura aerului va marca o scadere spre medii in jurul a 11 grade, in data de 4 iunie si va avea o crestere spre 14 – 15 grade, in jurul datei de 9 iunie, pentru ca la sfarsitul intervalului sa scada usor spre 13 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in zilele de 1 si 2 iunie, respectiv in perioada 6 – 10 iunie.

In Oltenia, in perioada 28 mai – 1 iunie, vremea se va incalzi, temperaturile maxime urmand a creste pana la o medie regionala de 28 de grade, pornind de la 26 de grade, la inceputul intervalului.

Ulterior, valorile de temperatura maxime vor cobori spre medii de 23 de grade in zilele de 2 si 3 iunie, apoi vor creste din nou, pana in data de 8 iunie, spre medii de 27 de grade. In ultimele zile ale intervalului de prognoza, se estimeaza o usoara scadere a maximelor spre medii de 25 – 26 de grade.

Apar ploile pe 28 sau 29 mai

In ceea ce priveste parcursul temperaturilor minime, acestea nu vor varia semnificativ in intervalul 28 mai – 2 iunie, osciland intre 13 si 15 grade, apoi vor scadea spre 12 grade, in 2 si 3 iunie, pentru ca ulterior sa creasca din nou spre valori in jurul a 14 grade in intervalul 7 – 10 iunie.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in zilele de 28 mai, 1 si 2 iunie, dar si in perioada 6-10 iunie.

La munte, valorile termice diurne vor marca o crestere usoara, pana la finalul lunii mai, de la 16 grade la inceput, pana la 18 grade, in medie regionala, la sfarsit. In zilele de 2 si 3 iunie, temperatura aerului va marca o scadere spre 14 grade, apoi o crestere pana in jurul a 16 grade, in data de 4 iunie, dupa care regimul termic va fi relativ stationar pana spre sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza.

Acelasi parcurs il vor avea si mediile valorilor termice nocturne, respectiv o crestere de la 8 grade, in 28 mai, pana spre 10 grade, in dimineata zilei de 1 iunie, o scadere pana la 6 – 7 grade in cursul diminetilor de 2 si 3 iunie, pentru ca mai apoi, sa creasca usor spre 8 grade in 4 iunie.

Pana la sfarsitul perioadei de referinta, valorile de temperatura nu vor mai prezenta ulterior variatii semnificative. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in zilele de 28 si 29 mai si, aproape in fiecare zi incepand cu 1 iunie, pana la sfarsitul intervalului de prognoza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img