sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ziua Veteranilor de Război, marcată la Vaslui!

Distribuie:

Publicat:

Joi, 29 aprilie, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și vicepreședinții CJ, Ciprian Trifan și Dan Marian, au participat la ceremoniile și manifestările omagiale, cu prilejul sărbătorii Zilei Veteranilor de Război.

La Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, a avut loc un ceremonial religios, după care au fost depuse coroane de flori, în memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.

La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai veteranilor de război din județ, alături de reprezentanți ai autorităților locale și județene.

”Permiteți-mi să-mi exprim bucuria de a fi prezenți aici, la acest monument, la sfârșitul lunii aprilie, ca în fiecare an, pentru a-i omagia pe toți aceia, care și-au pierdut viața, s-au sacrificat în războaiele duse de patria noastră. Momentul acesta este înnobilat de prezența printre noi a celora care au fost supraviețuitorii celei mai mari conflagrații mondiale pe care omenirea a cunoscut-o vreodată, puținii veterani de război care încă mai trăiesc, care au putut să vină la această ceremonie. Dincolo de cei care s-au sacrificat pentru țară, trebuie să aducem un omagiu și supraviețuitorilor celui de-al doilea război mondial. Este un prilej rar, poate din ce în ce mai rar, pentru că într-un timp previzibil pentru noi, exprimat ca durată a vieții, nu vom mai avea prilejul să facem acest lucru. Toți cei prezenți, poate și cei viitori, vor avea înțelegerea necesară și înțelepciunea de a-și aminti de toți aceia care s-au sacrificat pentru patria noastră, pentru a le aduce un omagiu și a le cinsti memoria”, a declarat președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

A urmat un simpozion omagial, găzduit de Sala ”Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean, unde invitat de onoare a fost PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

”Veteranii de război sunt cei care întrupează în cel mai minunat şi autentic mod acest cuvânt a lui Hristos. Ei sunt prietenii lui Iisus, pentru că toată viaţa lor a fost şi este o permanentă stare de jertfă şi luptă în faţa vitregiilor vieţii. Sunt prietenii lui Iisus, pentru că au înţeles cel mai bine că proba iubirii constă în capacitatea de a te jertfi şi în capacitatea de a nu mai trăi doar pentru tine, ci pentru prietenii tăi, care pot să fie ţara ta, neamul tău, familia ta şi valorile tale identitare: credinţa şi cultura, limba şi tradiţiile.

Veteranii de război sunt cartea de morală a unui neam, pentru că ei au deprins cel mai bine ce înseamnă starea de veghe, vigilenţa maximă în faţa inamicului, în faţa pericolului, precum şi starea de tenacitate, care este sursa reală de curaj şi neîncovoiere în vremuri de restrişte.

La acest moment de bucurie, rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, binecuvântare, linişte şi mult har în tot lucrul bun. Sărbători cu bucurie şi cu multă lumină în suflet. La mulţi ani, plini de Domnul”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat un film documentar despre cel de-al doilea război mondial, iar Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, a punctat câteva detalii despre eforturile depuse de România în timpul marii conflagrații mondiale.

Veteranul de război Ion Tănase, din Bârlad, a vorbit despre trăirile sale de pe frontul de Vest, acesta participând la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația germană.

La final, președintele CJ, Dumitru Buzatu, a înmânat veteranilor de război Diplome de Patriot ”pentru curajul dovedit în teatrele de operațiuni din timpul celui de-al doilea Război Mondial”.

La nivel de județ, mai sunt în viață 172 de veterani de război, din care 3 sunt printre cei mai în vârstă, având în prezent vârsta de 102 ani.

Dintre cei 172 de veterani, 12 sunt din municipiul Vaslui, 9-din Bârlad, iar 5 locuiesc în municipiul Huși.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img