vineri, 19 aprilie, 2024

Ziua ZERO pentru Romania! Este asteptata decizia CEDO in legatura cu conditiile din inchisorile romane

Distribuie:

Publicat:

Curtea Europeana Drepturilor Omului (CEDO) este asteptata sa se pronunte, astazi, in legatura cu decizia pilot referitoare la situatia din penitenciarele din Romania, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunand ca spera intr-o hotarare echilibrata care sa inteleaga conditiile concrete din penitenciarele din tara noastra, informeaza news.ro. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni, la dezbaterile din Comisia Juridica a Senatului privind legea gratierii, ca va veni in cateva zile cu proiectul de lege privind modificarea Codului Penal si a anuntat ca marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului se va pronunta in legatura cu decizia pilot referitoare la situatia din penitenciare.
”Ceea ce discutam noi aici reprezinta un segment din politica penala, dar si o parte din masurile pe care CEDO le asteapta fata de starea de aglomeratie si conditiile din penitenciare. Ca ministru al Justitiei, ce as putea afirma in asteptarea deciziei: Guvernul a initiat o serie de masuri consistente pentru inlaturarea conditiilor precare, pentru indeplinirea exigentelor stabilite de Conventia Drepturilor Omului, legislatia Romaniei si jurisprudenta CEDO: modernizarea penitenciarelor, constructia de noi penitenciare, legea gratierii, legea recursului compensatoriu”, a precizat ministrul Justitiei.
El a declarat ca, dupa decizia CEDO, va prezenta o foaie de parcurs pentru indeplinirea cerintelor instantei.

Cu speranta ca judecatorii europeni cunosc realitatea din Romania, ca judecatorii nu se asteapta la faptul ca noi sa fim cei mai buni si sa implementam cele mai inalte standarde. Judecatorii sa constate vointa, determinarea, buna noastra credinta spre ireversibilitate, spre indeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerintelor de detentie din penitenciare. Eu personal astept decizia de maine (marti – n. r.), sper intr-o decizie echilibrata care sa inteleaga conditiile concrete de la noi, o decizie dupa care vom veni cu acea foaie de parcurs, masurile pe care le vom lua pentru indeplinirea tuturor deciziilor din decizie”, a mai declarat Tudorel Toader.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img