vineri, 29 martie, 2024

Zuckerberg vrea sa foloseasca Bitcoin ca sa transforme Facebook

Distribuie:

Publicat:

Mark Zuckerberg a spus ca Bitcoinul ar putea sa ajute platforma Facebook in viitor, ca parte a initiativei sale de a face un Facebook mai bun pentru toti.

Zuckerberg deja si-a anuntat angajamentul de a repara Facebookul, care a luat forma rezolutiei sale pentru 2018. El a explicat intr-o postare pe Facebook ca problema internetului este ca devine prea centralizat si controlat doar de cateva companii uriase, printre care si Facebook.

„Multi dintre noi am intrat in tehnologie deoarece credeam ca poate fi o forta de descentralizare, care le ofera oamenilor puterea”, a scris el. „In anii 1990 si 2000, majoritatea oamenilor credeau ca tehnologia va fi o forta de descentralizare. Dar, astazi, multi oameni si-au pierduta speranta in acea premisa. Cu cresterea unui numar mic de companii mari de tehnologie – si cu guvernele care folosesc tehnologia pentru a urmari cetatenii – multi oameni cred ca tehnologia mai degraba centralizeaza puterea decat o descentralizeaza”.

Pentru a combate acest lucru, Zuckerberg crede ca Bitcoin si alte tehnologii pot veni in ajutor. Criptomonedele isi trag puterea din sisteme centralizate si apoi o redau oamenilor. Problema este ca sunt mai dificil de controlat. „Sunt interesat sa merg mai departe si sa studiez aspectele pozitive si negative ale acestor tehnologii, si cum sa le folosim mai bine in serviciul nostru”, a mai scris el.

Mentiunea criptomonedelor se refera probabil la blockchain, tehnologia care alimenteaza tipurile de criptomonede, precum Bitcoin. Permite informatiilor de tipul „cine poseda Bitcoin” sa fie distribuite catre mai multe computere in loc sa fie centralizate intr-un singur loc.

Alti experti in tehnologie au sugerat ca blockchainul ar putea deveni revolutionar dincolo de criptomonede. Ar putea fi folosit pentru a depozita si alte tipuri de informatii. Acestea nu ar fi controlate de vreo companie anume, astfel incat ar fi independente de giganti precum Facebook.

Criptomonedele ar putea fi utile pentru planul lui Zuckerberg de a repara Facebookul si de a descentraliza internetul. Singura problema este ca cele doua ambitii par sa se bata in cap oarecum. Poate va gasi totusi o cale sa faca din Facebook un loc mai bun pentru cei doua miliarde de utilizatori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img