vineri, 29 martie, 2024

Dieta potrivita pentru diabetul de tip 2

Distribuie:

Publicat:

Diabetul de tip 2 afecteaza cam 10% din totalul populatiei – si din ce in ce mai multi oameni tineri. Boala are legatura cu suprapon­de­ralita­tea (grasi­mea viscerala) si cu sedentarismul. Cauza o con­sti­tuie rezistenta la insu­lina, aparuta ca o consecinta a unor ani de alimentatie ne­sa­natoasa si excesiva. Exista medicamente noi, care scad glicemia, con­troleaza simp­to­mele si ofera protectie im­po­triva eventualelor compli­ca­tii. Singurul lor neajuns este acela ca nu pot vindeca dia­betul. Totusi, diabetul de tip 2 poate fi com­batut prin schim­barea alimen­tatiei, in special atunci cand boala nu are o vechi­me mai mare de sapte pana la zece ani. Cateva studii preliminare do­vedesc eficienta dietei vegane. In cazul cand nu doriti sa eliminati produsele de ori­gine animala, puteti adopta o alimentatie medi­te­raneeana lacto-vegetariana, adica o dieta vege­tariana, completata cu mici cantitati de branza si iaurt.

* Daca sunteti diabetici, ar trebui sa renun­tati com­plet la indulcitori. Ei fac mai dificila reglarea nivelului glicemiei, agravand practic diabetul. Puteti folosi cel mult indulcitorul de ste­vie si eritritolul, care nu influenteaza meta­bolis­mul glucidelor.

* Pacientii cu diabet de tip 2 sunt sfatuiti sa consume mult otet. O serie de studii releva faptul ca otetul imbunatateste valorile glicemiei, in in­tervalul de timp de dupa mese.

* Mancati fructe. Poate ca sfatul va sur­prinde, fiindca stiti ca zaharul, indulcitorii si fructoza va sunt contraindicate. Insa consumul de fructe are, in general, un efect pozitiv. Pre­ferati fructele-boabe si merele. La acestea din urma, cuercitina pre­zenta in coaja are o actiune benefica.

* Consumul de broccoli poduce un efect si­milar cu al celui mai important medicament anti­diabetic, Metformina. Cercetatorii sudezi au des­coperit ca pentru aceasta este responsabil sulfo­rafanul, o substanta uleioasa, care se gaseste in leguma respectiva. Puteti preveni declansarea diabetului, si daca mancati zilnic 30 grame de nuci si intrebuintati regulat in bucataria dvs. ule­iul de masline. Fisticul si migdalele au de ase­menea o actiune antidiabetica dovedita. In plus, migdalele reduc si nivelul lipidelor din sange.

* Ceaiul de ghimbir sau o lingurita cu pul­bere de ghimbir pe zi scad ape­titul si amelio­reaza stea­to­za hepatica. Ovazul (de exemplu, o fiertura de fulgi de ovaz la micul de­jun) com­bate diabetul, gratie conti­nu­tului sau de beta-glu­can so­lubil, care slabeste re­zistenta la insu­lina, norma­lizeaza glice­mia si ajuta la slabit. Si semintele de in scad gli­cemia si valorile co­leste­ro­lului. De ase­me­nea, reglarea glicemiei poate fi imbuna­tatita prin consumul zilnic de legu­minoase, cum sunt nau­tul, lintea sau fa­solea uscata.

* Mancati fara graba. Savurati, in loc sa infulecati. Daca mestecati bine alimentele, en­zimele din saliva (in primul rand alfa-amilaza) vor patrunde in amidon si alti carbohidrati, vor des­compune polizaharidele in monozaharide si astfel o parte considerabila din procesul digestiei (mai exact, 30%) va avea deja loc in cavitatea bucala. Iar cand mancati lent, apare mai curand senzatia de satietate si, in consecinta, pancreasul elibereaza mai putina insulina.

* Apelati la postul terapeutic. Dupa maxi­mum doua saptamani, se imbunatatesc vizibil nivelul glicemiei si rezistenta la insulina, iar simp­tomele steatozei hepatice incep sa se ame­lioreze. Se recomanda postul numai cu sucuri de legume, intrucat cele de fructe, fiind bogate in fructoza, favorizeaza steatoza hepatica. (Acest tip de post ar trebui practicat sub control medical. Este important ca, pe durata lui, sa se suspende tratamentul cu Metformina.)

* Si postul alternativ este deosebit de util. La fel ca la regimul de slabit, se recomanda re­nun­tarea la cina, fiindca la diabetici, aportul de car­bohidrati si energie, seara, provoaca o elibe­rare de insulina mai abundenta decat dimineata. Ideal ar fi sa va limitati la doua mese pe zi: un mic dejun consistent, cu fulgi de ovaz, paine din faina integrala, fructe – si o masa principala (in orice caz inainte de ora 17). Eliminati gustarile dintre mese. sursa: formula-as.ro

S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img