sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Povestea calului Troian

Distribuie:

Publicat:

Povestea calului Troian. Conform celor descrise de Homer, inventatorul calului troan ar fost regele Ulisse, cunoscut şi sub numele de Odyseus.

Planul lui Ulisse era introducă calul de lemn, având un grup de războinici de elită ascunşi în pântecele sale, în cetatea Troiei. Acesta se voia a fi un dar gigantic care ar fi putut fi atribuit lor înşişi, zeilor sau amandorura.

În acelaşi timp flota ahee urma să regizeze abandonarea asediului şi să părăsească convingător sediul bătăliei plecând (aparent) pentru întotdeauna. După apusul soarelui aceştia ar fi trebuit să întoarcă, când vigilenta troienilor va fi fost redusă la minimum. Grupul de soldaţi ascuns în cal ar fi putut acţiona din interiorul cetăţii.

Povestea calului Troian

Ulise şi Agamemnon sperau în aducerea Calului în cetate. Din păcate pentru troieni, planul abilului Ulise a funcţionat aidoma previziunilor sale.

Troienii, în ciuda prezicerilor Cassandrei şi a lui Laocoon, dar şi a altor voci lucide din cetate, nu numai că au exuberat la vederea Calului,,chiar au distrus cu propriile lor mâini o parte din zidul de apărare al Troiei pentru a face loc imensului artefact.

După spusele lui Homer, Troia era plasată deasupra Hellespont – un canal ce separa Asia Minor de Europa. În anii 1870, Heinrich Schliemann a plecat în căutarea acestuia.

Urmând descrierile lui Homer, a început să sape la Hisarlik, Turcia, unde a descoperit ruinele unor numeroase oraşe, construite unul deasupra celuilalt. Multe dintre acestea au fost distruse în mod violent, dar nu este clar care era Troia din legendele lui Homer. Experţii sunt acum siguri că Troia a fost un loc real.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img