vineri, 29 martie, 2024

Cea mai buna “cura de slabire”

Distribuie:

Publicat:

Stilul de viata sanatos, promovat de mai toti specialistii in nutritie, are doua elemente de baza: alimentatia si activitatea fizica. O alimentatie echilibrata ne permite sa mancam aproape tot ce dorim, insa nu si cat poftim! Un mic pont in acest sens este sa manancam portii mici de preparate pe durata unei zile cam de cate ori apare senzatia de foame si in corelare cu intensitatea efortului fizic depus. In general, femeile au nevoie de 2250 de calorii pe zi, sa zicem 1500, in cazul in care dorim sa scapam de kilogramele in plus. Aceste calorii trebuie obtinute din alimente care sa ne ofere toate categoriile principale de nutrienti in urmatoarele proportii: proteine (15%), grasimi (30%) si glucide (55%).

Daca stim sa alegem alimentele potrivite, vom avea un tonus fizic bun si chiar vom slabi. Iata cateva gustari recomandate, pe care le putem consuma fara a ne pune silueta in pericol: Un sandvis din paine integrala cu ton, o lingurita de maioneza light si cateva boabe de porumb. Painea integrala furnizeaza atat carbohidratii necesari, cat si o cantitate importanta de fibre necesare pentru o digestie buna. Tonul la conserva este foarte sarac in grasimi, dar ofera organismului proteine, iar maioneza de calitate completeaza sandvisul cu grasimi bune, nesaturate.
 
O mana de nuci decojite. Nucile sunt, se pare, cea mai concentrata sursa de grasimi esentiale, in special de Omega 3. De exemplu, o mana de nuci decojite furnizeaza aproape 3 g de Omega 3. O mana de fistic sau migdale (preferabil neprajite). Un sandvis din paine integrala cu margarina tartinabila, o felie de piept de curcan si o frunza de salata verde. Pieptul de curcan este o buna sursa de proteine de calitate, in timp ce margarina tartinabila ofera organismului grasimile esentiale completate de vitamine din salata verde. O bucata de bagheta (preferabil din faina integrala) cu margarina, 2 – 3 rondele de branza Mozzarella si 2 -3 felii de rosii peste care se presara busuioc. Pe langa proprietatile nutritionale ale celorlalte ingrediente, branza Mozzarella ofera organismului calciu si proteine de calitate, iar rosiile aduc acestuia vitamina C si licopen. Un mar, 2 kiwi sau o felie de ananas. Gustarea din fructe este racoroasa si foarte importanta pentru sanatate deoarece merele sunt o sursa importanta de minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu), vitamine (C, A, folati) si fibre (in special pectina). Prajiturele din orez.
 
Fructele sunt o alegere buna pentru o alimentatie echilibrata, insa si in cazul lor trebuie sa fim atente la cantitatea consumata. Atat fructele proaspete, cat si cele uscate, contin antioxidanti importanti, vitamine si minerale care intaresc imunitatea celulelor impotriva radicalilor liberi. Fructele proaspete contin multa apa, asa ca au mai putine calorii decat cele uscate. Fructele care dau senzatia de satietate (si care au multe calorii) sunt: bananele – o banana de dimensiune medie are aproximativ 100 kcal; strugurii (aproximativ 90 kcal/ 100g); perele sau fructele foarte dulci (stafidele, smochinele, curmalele).

Hidratarea este esentiala! Studiile medicale arata ca hidratarea este esentiala desfasurarii normale a multor functii ale organismului, in lipsa acesteia putand aparea dureri de cap, oboseala, diminuare a concentrarii si coordonarii miscarilor.  Pentru mentinerea unui nivel normal de hidratare este recomandat consumul zilnic de 2 litri de lichide, provenite atat din bauturi cat si din alimente. Consumul de lichide inaintea servirii mesei contribuie la reducerea senzatiei acute de foame. Un stil de viata sanatos presupune includerea in rutina zilnica a cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi. Fie ca alegem sa facem o plimbare pe jos, fie ca optam pentru programe mai complexe de sport, miscarea este esentiala!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img