vineri, 19 aprilie, 2024

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stie copilul tau daca se rataceste

Distribuie:

Publicat:

Numai cine nu este parinte nu stie cat de usor se poate pierde un copil. O clipa de neatentie si gata… cel mic pe care in urma cu cateva secunde il tineai de mana, in piata, a dispatut de langa tine.

Sapte din zece copii se pierd cel putin o data in viata lor, iar intamplarea este traumatizanta. De aceea este important sa il inveti pe cel mic ce sa faca intr-o astfel de situatie. Majoritatea informatiilor de mai jos vin de la politisti care au gasit copii pierduti si care nu stiau sa raspunda la intrebarile esentiale. Iata ce ar trebui sa stie un copil care se rataceste:

1. Numele parintilor si numarul de telefon
Daca un copil de 3-4 ani se va rataci, puteti avea supriza ca ii va fi destul de greu sa raspunda la intrebari cum ar fi “Cum se numeste mama ta?” sau “Ce numar de telefon are mami?”. In cel mai bun caz, va spune ca pe parintii lui ii cheama mama si tata. Pentru a evita astfel de situatii, puteti sa incepeti sa va jucati in familie. Inversati rolurile si implicati copilul, astfel incat sa-i fie foarte clar cum se numesc ambii parinti. In ceea ce priveste numarul de telefon, cel mai simplu este sa-l ajutati sa-l invete printr-un cantec sau o poezie. Apoi rugati-l sa repete cu voi.

2. Jocul “hai sa stam aproape”
Uneori este greu, insa propuneti-i asta ca pe un joc. Niciunul nu se indeparteaza de celalalt, iar asta este cea mai buna varianta de a preveni pierderea copiilor.

3. Daca te pierzi, opreste-te unde esti si tipa!
In mod normal, copiilor nu le este permis sa tipe in public, insa este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face intr-o astfel de situatie. Asa ca, din când in când, lasa-i sa tipe, dar mai ales, spune-le cât de tare trebuie sa tipe pentru a-i auzi.

4. Spune-le sa ceara ajutor din partea unei alte mamici cu copii
Atunci cand copilul a invatat numarul de telefon si numele parintilor, ii putem spune sa apeleze la orice mamica pentru a-i ajuta. Conform specialistilor, este cea mai sigura optiune. De asemenea, daca un copil se rataceste intr-un magazin, acesta poate apela la casierie.

5. Asigurati-l ca va fi gasit!
Cand un copil se rataceste, convingerea ca va fi gasit ii va reduce anxietatea si el va putea sa urmeze toti pasii de mai sus. Asigurati-l ca, daca la un moment dat se pierde, va fi gasit. De asemenea, e important sa stie ca este in regula sa ii fie frica.
Chiar daca nu concepi sa se intample asta sau consideri ca iti veghezi foarte bine copilul, iti recomandam sa ai aceste discutii cu el si sa tii cont de faptul ca nu vei fi singura care va avea grija de el. Copilul se poate pierde cu bunica sau cu bona.

De asemenea, un alt aspect important este reactia fata de un copil care s-a ratacit, in momentul regasirii. In niciun caz nu trebuie sa ridicam tonul sau sa-l pedepsim. Experienta in sine este una traumatizanta si nu e cazul sa accentuam acest lucru, ci sa ii dam celui mic siguranta si incredere.
sursa: Totul despre mame

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img