sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Editia intai a Festivalului IEI de la Husi, un real succes. Sute de dansatori au infaptuit HORA DIN STRABUNI – FOTO /VIDEO

Distribuie:

Publicat:

La sfarsitul saptamanii trecute, pe aleea de langa Parcul Rodina din Husi, a fost o sarbatoare aparte, totul culminand cu ziua de duminica, printr-o maiestuoasa HORA DIN STRABUNI, formata din peste 500 de dansatori din toate colturile judetului Vaslui. Incepand de vineri, 2 iunie, pana duminica, 4 iunie, s-a desfasurat un Targ de Mesteri Populari, din cadrul Festivalului IEI, acesta fiind la prima editie. Au fost montate corturi speciale si aspectuoase, unde mesterii si-au putut etala frumusetile populare, lucrate manual.  Husenii au fost invitati sa viziteze micutul targ, imbracati intr-o “IE”. Cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului sunt: Consiliul Local Husi, Centrul Creatiei Populare Vaslui, Consiliul Judetean Vaslui si Casa de Cultura “Alexandru Giugaru” Husi.

Sambata, 3 iunie, la ora 18:00, a avut loc un recital marca Fanfara de Valea Mare – Silvia Ene si Cosmin Adam.
Duminica, incepand cu ora 12:00, cei peste 500 de dansatori din comunele vasluiene s-au aliniat si au marsaluit intr-o Parada a Portului Popular, spre deliciul publicului, care i-a intampinat cu aplauze. Acestia au putut fi observati pe ruta: strada General Teleman – Romarta spre Sediul Finantelor, apoi pe Strada Cel Mare catre Piata Husi, strada Eroilor, cu destinatia finala Parc Rodina (in fata fostului cinematrograf). Pentru cateva zeci de minute, sutele de dansatori au desfasurat un asa-numit atelier de dans popular, ce a fost, de fapt, o vizionare a Festivalului International de Folclor al judetului Vaslui, denumit “HORA DIN STRABUNI”.
Cel care s-a preocupat cel mai indeaproape de buna organizare a evenimentului a fost Lucian ONCIU – directorul Centrului Creatiei Populare Vaslui. Iata ce a declarat el pentru bzv.ro:

“Apreciez enorm efortul facut de gazde. Aici discutam despre: Ansamblul Folcloric ”Trandafir de la Moldova” Husi ( Virginel Solomon – coregraf; Valerica Petraru – dirijor), Primaria Municipiului, Casa de Cultura ”Alexandru Giugaru”, Consiliul Local. Totodata vreau sa ii asigur de toata stima mea pe coregrafi, care, in conditii grele, reusesc inca sa motiveze tinerii sa se apropie de dansul popular. Am incredere ca Festivalul International de Folclor Hora din Strabuni va fi o reusita si multumita ansamblurilor din judetul Vaslui. Alaturi de colegii mei, le multumesc tuturor!“.

Tabel desfasurator  – Parada Portului Popular din cadrul Festivalului “IEI “
Trandafir de la Moldova – Husi
Obarsii Negrestene
Todiristeanca  + Clubul pensionarilor Todiresti
Razesii – Dodesti
Barbu Lautaru – Miclesti
Codrenii – Tarzii
Solestenii – SOLESTI
Paduretul – OSESTI
Razesii – Pogonesti
Hora Vasluiului – Vaslui
 Mostenitorii – Fruntiseni
Alunelul – BANCA
Randurile – MUNTENII DE SUS
Zastrea Muntenilor – MUNTENII DE JOS
 Floricica de pe Prut – VETRIOAIA
 Mladitele Prutului – Lunca Banului
Plaiurile Prutului – DRANCENI
Salcioara Prutului – STANILESTI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img