joi, 28 martie, 2024

Alcoolul este mai daunator pentru creier decat marijuana

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Universitatea Colorado-Boulder au precizat, in urma unui studiu, ca efectele marijuanei asupra creierului sunt mai putin nocive decat cele ale alcoolului, desi admit ca este nevoie de mai multe studii pentru a intelege efectele marijuanei.

Savantii au analizat peste 850 de adulti si 430 de adolescenti pentru a ajunge la concluzia ca nu marijuana, ci alcoolul duce la un volum mai mic de materie alba si cenusie a creierului, scrie descopera.ro, care citeaza The Independent. Materia cenusie controleaza functiile creierului, in timp ce materia alba controleaza comunicarea dintre nuronii din creier.

Orice reducere in volum poate duce la deteriorarea functiilor, diminuarea nu a fost observata in participantii care au consumat numai marijuana. „Desi marijuana poate avea unele consecinte negative, nu se apropie de cele ale alcoolului”, a precizat Kent Hutchinson, co-autorul studiului.

Totusi, autorul studiului, Rachel Thayer, a avertizat ca sunt inca multi savanti care nu cunosc modul in care marijuana afecteaza creierul uman, spre deosebire de efectele mult studiate ale alcoolului asupra creierului. De asemenea, cercetatorii au precizat ca studiile publicate despre modurile in care marijuana si creierul interactioneaza sunt contradictorii.

Alcoolul are efect sedativ asupra sistemului nervos, creand o stare de energie sau relaxare si dezinhibare. Multi oameni din Romania consuma alcool pentru a se relaxa dupa o zi de munca si pentru a uita de diverse probleme. Consumat in cantitati mici, alcoolul nu prezinta riscul aparitiei problemelor de sanatate. Pe de alta parte, consumul frecvent in cantitati mari, determina dependenta compulsiva ce nu mai poate fi controlata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img