marți, 16 aprilie, 2024

Munca grea combate depresia? Mituri despre aceasta tulburare mintala

Distribuie:

Publicat:

Fata de depresie avem inca multe prejudecati. Unii continua sa-i creada pe depresivi  niste bolnavi inchipuiti, in timp ce altii considera ca doar acela care nu are de lucru are timp sa intre in depresie. De fapt, tulburarea mintala poate afecta pe oricine, de la adolescenti si pana la persoanele in varsta. Specialistii site-ului de stiri medicale webmd.com au intocmit o lista a celor mai frecvente mituri referitoare la depresie. 

MIT: Munca grea combate depresia Boala afecteaza una din sase persoane la un moment dat in viata, astfel ca folclorul si jumatatile de adevar abunda. Iata o astfel de prejudecata: pune mana la treaba si ai sa te simti mai bine. Pentru un episod usor, acest lucru poate fi util, dar depresia este un alt tip de boala. Munca continua poate fi ea insasi un semn al depresiei, mai ales la barbati. 

MIT: Nu este o boala adevarata Depresia este o boala serioasa, aflata in topul cauzelor de dizabilitate la americanii adulti. Dar ea continua sa fie confundata cu tristetea obisnuita. Dovezile care tin de biologia bolii vin din zona genetica, hormonala, receptori nervosi si functionare a creierului. Circuitele nervoase dintre zonele cerebrale responsabile cu dispozitia sunt alterate la persoanele care sufera de depresie. 

MIT: Depresia este, de fapt, autocompatimire Cultura noastra admira persoanele puternice si este dispusa sa eticheteze rapid pe oricine nu se comporta ca un invingator. Insa persoanele care sufera de depresie cronica nu sunt niste simpli lenesi sau carora le place sa-si plang de mila. Şi nici nu pot alunga depresia printr-un simplu exercitiu de vointa. Depresia este o boala care are legatura cu schimbari intervenite la nivelul creierului. Şi, la fel ca oricare alta boala are nevoie de tratament potrivit. 

MIT: Ajutorul inseamna medicatie pe viata Medicamentele sunt doar un instrument de combatere a depresiei. Apelarea la serviciile medicale de specialitate nu inseamna automat ca medicul va va prescrie automat pastile, dar, ele sunt utile in foarte multe forme de depresie. Studiile au aratat ca psihoterapia functioneaza la fel de bine precum pastilele la depresiie usoare si la cele moderate. Chiar si daca un pacient ia antidepresante, cel mai probabil tratamentul va fi temporar. Medicul este cel care poate decide intreruperea tratamentului. 

MIT: Persoanele depresive plang mult Nu intotdeauna. Unele nu o fac chiar daca sunt teribil de triste. De fapt, aceste persoane sunt „blank“ la capitolul emotii. Chiar si fara semne dramatice evidente, netratata, depresia ii impiedica pe oameni sa-si traiasca viata din plin. 

MIT: Depresia si batranetea sunt surori Foarte multe persoane fac fata provocarilor imbatranirii fara sa devina depresive. Dar, cand aceasta apare, pot fi coplesiti. Varstnicii isi pot ascunde tristetea sau pot avea semne diferite, vagi – manacarea oricum nu mai are gust, durerile si junghiurile se intetesc, tiparul de somn se schimba. Bolile sunt un declansator al depresiei la varstnici si isi revin cu greu dupa un atac de cord sau o interventie chirurgicala.

MIT: Discutiile inrautatesc situatia Oamnii erau sfatuiti odata sa nu vorbeasca despre problemele lor pentru a nu se lasa dominati de ele. Astazi, se stie ca o discutie cu un profesionist poate imbunatati mult situatia. Gandirea negativa, constientizare propriilor sentimente, relatiile dificile, toate acestea pot primi ajutor prin servicii de psihoterapie. 

MIT: Adolescentii sunt nefericiti prin definitie Multi dintre adolescenti au schimbari bruste de dispozitie, sunt obraznici, comenteaza si sunt inclinati catre „partea negativa“, dar tristetea prelungita si iritabilitatea nu sunt tocmai normale pentru ei.  Atunci cand nefericirea dureaza mai mult de doua saptamani, ea poate fi un semn de depresie. Şi ea este prezenta la un adolescent din 11. Alte semne ale depresiei la adolescenti sunt iritabilitatea chiar si fata de prieteni, lipsa placeii in activitatile favorite, supararea intervenita brusc.   

MIT: Depresia este dificil de tratat Adevarul este ca majoritatea persoanelor care au luata mapsuri impotriva depresiei au avut rezultate pozitive. Un studiu extins dezvoltat de Institutul national de sanatate mintala, arata ca 70% din pacienti nu mai au simptome in urma tratamentului medicamentos – instituit nu intotdeuna la prima incercare. Cercetarile arata ca tratamentul care functioneaza cel mai bine este o combinatie de medicamente si terapie comportamentala. sursa: adevarul.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img