vineri, 26 aprilie, 2024

Comunicat de presă – Cupa Dacia- Raliul Iaşului

Distribuie:

Publicat:

Ultimul raliu pe macadam al sezonului se petrece la Iaşi

Dupa aproape o lună de vacanţă Cupa Dacia revine pe 3-5 septembrie la Raliul Iaşului, ultima etapă pe macadam.

De vineri, 3 septembrie, până duminică, 5 septembrie, Iaşul devine capitala motorsportului românesc. Caravana Campionatului Naţional de Raliuri Betano ajunge la a opta etapă a întrecerii autohtone, una cu suficiente puncte de atracţie. Faţă de ediţia de anul trecut Raliul Iaşului are un traseu complex , diferit pe multe probe , elementul de mare noutate fiind revenirea mult aşteptatei Probe SuperSpecială – Pro-X Rally Show pe Râpa Galbenă şi Bulevardul Independenţei.

Aici fanii automobilismului si ai Cupei Dacia pot urmări evoluţia echipajelor favorite direct pe cea mai gustată probă, respectând, desigur, măsurile impuse de organizatori şi autorităţi, în special cele de distanţare socială.

Raliul este programat pe durata a trei zilei şi are câteva momente de neratat

• Warm-up pentru echipaje şi maşinile de concurs si acomodarea cu macadamul ieşean se face vineri, 3 septembrie, în partea a doua a zilei, cu prilejul sesiunii oficiale de teste de la Bârnova.

Începând cu ora 14.30 şi pănă la ora 18.30, participanţii vor avea la dispoziţie mai multe treceri pe segmentul de drum forestier din comuna Din păcate, situaţia provocată de virsul SARS-COV-2 împiedică organizatorii Cupei să propună aşteptatele concursuri prin care să puteţi câştiga locul în maşinile de concurs alături de piloţi de la Cupa Dacia.

• Parada bolizilor şi prezentarea echipajelor în centrul Iaşului.

Vineri seara, începând cu ora 19.00, toate maşinile de concurs şi cele ale oficialilor se vor îndrepta către Parcul închis de pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar participanţii vor fi prezentaţi publicului , iar piloţii şi copiloţii au timp de fotografii si autografe acordate fanilor.

• Parcul Service la Palatul Culturii

Timp de 3 zile, Palatul Culturii, edificiu unic în lume, va fi scos şi mai mult în evidenţă prin găzduirea Parcului Service. Sub privirile curioşilor şi pasionaţilor, zeci de mecanici işi vor dovedi priceperea astfel încât setup-ul maşinilor de concurs să fie perfect pentru macadamul de pe cele 5 probe distincte ale competiţiei.

• PS Sineşti pune la încercare abilităţile piloţilor

Este chiar la începutul competiţiei, proba regină a Raliului Iaşului şi una dintre cele mai apreciate din campionatul naţional. Măsoară aproape 24 km, fiind cea mai lungă specială a raliului. Are pasaje de viteză, mai ales pe platoul de la Mădârjac unde este suficient loc pentru spectatori, însă este renumită ca fiind o probă tehnică.

Sâmbătă, pe 4 septembrie, prima trecere are ca start ora 10.53, în timp ce a doua începe la ora 15.37.

• Viraje ca-n WRC la Hadâmbu

Tot sâmbătă sunt programate două treceri pe PS Hadâmbu, probă ce măsoară 14.00km. Startul este la ora 12.01, apoi la 16.45. Principala atracţie este zona de start, vizibilitatea fiind foarte bună. Relieful formează un amfiteatru natural, astfel încât cei prezenţi pot urmări evoluţia echipajelor pe mai mult de 1km. Mai mult decât atât, se poate ajunge chiar şi cu maşina personală în locuri cu vizibilitate excelentă. Proba este renumită pentru porţiuni extrem de tehnice în care îndemânarea piloţilor va fi pusă la mare încercare.

• Superspeciala

Superspeciala Pro-X Rally Show revine în programul Raliului Iaşului după ce pandemia a împiedicat organizarea probei urbane anul trecut. Traseul este arhicunoscut, cu start de pe Bulevardul Independenţei, trecere prin Pasajul Mihai Eminescu, şicane şi viraje spectaculoase pe Râpa Galbenă, ingrediente ce fac din această probă una demnă de Campionatul Mondial. Evoluţia bolizilor poate fi urmărită şi pe cele trei ecrane gigant amplasate de-a lungul traseului.

• Săritori spectaculoase la Dobrovăţ

A doua zi de întreceri, 5 septembrie, este dedicată exclusiv probei Dobrovăţ. Vor fi două treceri pe speciala celebră pentru săritorile care au atras de fiecare dată zeci de privitori. Prima maşină va intra pe traseu duminică, de la ora 9.21, iar a doua trecere va începe la ora 12.39.

• Premiere în faţa Primăriei

Raliul Iaşului se încheie duminică, 5 septembrie, cu festivităţi în centrul oraşului. Prima dintre ele este Sosirea Festivă. Evenimentul va avea loc în jurul orei 13.30, prilej cu care primele trei echipaje cu timpii cei mai buni vor urca pe rampă şi vor primi laurii. Nu mai devreme de ora 16.00, tot în faţa Primăriei Municipiului Iaşi, este programată marea festivitate de premiere, când cele mai bune echipaje pe fiecare clasă, juniorii, debutanţii şi echipele vor primi trofeele unice în ţară.

Raliul Iaşului se întinde pe durata a 2 zile de competiţie si are 132,10 km de probă specială.

La Cupa Dacia va o lupta extrem de strânsă pentru toate podiumurile, atât la general cât şi la Debutanţi. La Iaşi nu lipseşte nimeni dintre cei care emit pretenţii la podium. Pentru că diferenţa este una extrem de mică se aşteaptă o luptă extrem de aprigă pentru fiecare cm de drum si pentru fiecare zecime de secundă.

Duelul dintre Victor Supuran si Roland Csato va fi fără îndoială capul de afiş al acestui raliu , dar cu siguranţă un cuvânt greu de spus va avea şi experimentatul Dragoş Popa cel care a fost ghinionistul ediţiei de anul trecut.

La startul Raliului Iaşului la Cupa Dacia se vor alinia 10 echipaje, un record pentru acest sezon, coeficientul de 1,2 al raliului şi atractivitatea probelor fiind elementele determinante

43. Dan Albuţ / Aurelian Măluţan – prezenţi la toate raliurile acestui sezon

45. Teodor Dănilă / Dumitru Gheorghe – doua podiumuri în acest sezon

75. Dragoş Popa/Vlad Colceriu – locul 3 in Clasamentul general

76. Radu Luca/Dorina Luca

82. Roland Csato/ Sandor Csikos – liderii Clasamentului General

97. Victor Supuran /Mihai Supuran – locul 2 în Clasamentul general

409 Daniel Gugu/Mihai Stanciu – locul 1 la Debutanţi

413 Silvan Cimpoeşu/ Laszlo Csegzy

416 Răzvan Ungureanu /Emilia Olteanu

578 Mircea Onofrei/Virgiliu Dumbrăveanu – one single event

Clasament general înaintea Raliul Iaşului

1. C. Roland/ S. Csikos 139.4

2. V. Supuran/ M. Supuran 138.6

3. D. Popa/ V. Colceriu 110.8

4. D. Albuţ/ F. Petrişor 105.4

5. D. Gugu/ M . Stanciu 66.6

6. C. Tudose/ E. Rogozan 56.4

7. I. Dănilă/ D. Gherghe 55.4

8. R. Ungureanu/ T. Penişoară 50

9. A. Drăgan/ V. Brădăţeanu 41.4

10. M. Cimpoeşu/ B. Iancu 25

11. R. Luca/ D. Luca 22

12.F.Popescu/ C. Solomon 21

13. H. Balea/ D. Fazacaş 2

14. P. Ţurcanu/ A. Brezoski 2

Următoarea etapa din Cupa Dacia este programată la Cluj pe 24-26 septembrie, revenirea pe asfalt pentru finalul sezonului 2021

Cupa DACIA 2021 are ca parteneri Dacia Finance – servicii de leasing, Viarom – construcţii drumuri, Mival Class şi Happy Credit. Parteneri tehnici sunt GT2i – marcă de produse echipamente protecţie sport auto. Pentru al patrulea sezon consecutiv, furnizorul anvelopelor de competiţie pentru Cupa DACIA este Hankook prin Bucur Tuning. Partener media este PRIMA TV care după fiecare raliu le oferă ocazia piloţilor şi copiloţilor care aleargă româneşte să îşi împărtăşească experienţele din maşina de curse, în cadrul programului Focus la Prima Oră.

Partenerul local al Cupei Dacia la Raliul Iaşului este cunoscutul concern Casa Auto Iaşi, reprezentant zonal al mărcii Dacia, ediţia din 2021 fiind al doilea an de parteneriat

Mai multe informaţii despre evoluţia echipajelor şi noutăţile competiţiei monomarcă puteţi găsi pe site-ul www.cupadacia.ro, pe pagina facebook Cupa Dacia şi pe contul de instagram @cupadacia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img