joi, 28 martie, 2024

Concluzie surprinzatoare despre interiorul Pamantului! Ce-au aflat cercetatorii

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta sustin ca au aflat care este varsta corecta a nucleului Terrei.

Miezul interior al Pamantului sau nucleul, care este o bila de fier solid ceva mai mare decat Pluto, ar putea fi mai tanar decat se credea pana acum.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat luni, care sugereaza ca in urma cu 565 milioane de ani nu ar fi inceput inca solidificarea sa.

De cand s-a descoperit existenta sa, in 1936, varsta miezului interior al Terrei a fost obiectul a numeroase speculatii si studii in randul comunitatii stiintifice.

Provocarea este de a putea preciza cand a aparut pentru prima oara fierul solid in miezul interior al Pamantului, un proces prin care fierul lichid a inceput sa se solidifice in urma unei presiuni foarte mari si care ar fi survenit in urma cu intre 1 – 2 miliarde de ani.

Un nou studiu, publicat de revista de specialitate Nature Geoscience, aduce evidente paleomagnetice potrivit carora campului magnetic al Terrei se afla la intensitatea sa cea mai scazuta in urma cu 565 milioane de ani, ceea ce inseamna ca nucleul sau interior nu a inceput sa se solidifice complet in aceasta perioada.

Aceste evidente au fost descoperite de o echipa de cercetatori de la Universitatea Rochester din New York, in frunte cu Richard Bono si John Tarduno.

Expertii au masurat intensitatea si directia campului magnetic din cristalele de plagioclazi si de clinopiroxen formate in urma cu 565 milioane de ani in regiunea din estul provinciei canadiene Quebec.

Intensitatea foarte scazuta a campului magnetic pe care au descoperit-o era fara precedent si de zece ori mai mica decat forta actuala.

Intr-un articol publicat odata cu studiul, Peter Driscoll, expert al Institutului Carnegie pentru Stiinta din Washington, admite ca "inghetarea" nucleului intern ar fi putut interveni "la timpul potrivit pentru a incarca geodinamic si a salva scutul magnetic al Terrei".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img