vineri, 19 aprilie, 2024

Concursul Internaţional de Artă Plastică “Gheorghe Petraşcu” şi-a desemnat laureaţii

Distribuie:

Publicat:

Cu ocazia împlinirii a 150 de la naşterea lui Gheorghe Petraşcu – primul artist plastic român, devenit membru al Academiei Române, Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci şi Asociaţia Pro Valores organizează o serie de manifestări.

Printre acestea se află şi prima ediţie a Concursului Internaţional de Artă Plastică "Gheorghe Petraşcu".

Dintre cei 77 de competitori din Armenia, Republica Moldova, Germania şi România, juriul le-a apreciat în mod deosebit pe: Maria Manchevici din Republica Moldova – care a obţinut premiului I la categoria A şi Premiul Special oferit de Asociaţia Culturală "Ervant Nicogosian" şi pe Constanţa Mădălina Ruican, câştigătoarea categoriei +19 ani, artist plastic din Craiova, care în afara unui premiu consistent oferit de Fundaţia Pelin, va intra şi în posesia Trofeului "Gheorghe Petraşcu", realizat de maestrul Ioan Tămâian.

Trofeul este o adevărată operă de artă, are o înălţime de 32 cm şi este realizat din combinaţia sticlă colorată, fuzionată la 900 grade Celsius şi argint pe suport de cupru, metalul fiind obţinut prin electroliză şi tehnică de metaloplastie.

Ioan Tămâian, membru al juriului, este artist sticlar, absolvent al Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, promoţia 1982, prof. Maria Margareta Nemeş şi prof. Cornel Ailincăi. La începutul anilor 80 s-a stabilit la Avrig, jud. Sibiu şi timp de 10 ani a lucrat la fabrica de sticlărie pe care, împreună cu un colectiv de creatori, a poziţionat-o pe primul loc în topul fabricilor din domeniu.

Din 1985 este membru Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Sibiu. În 1992 a înfiinţat Atelierul "Ion Art Glass" cu sediul în Şelimbăr, Sibiu, primul atelier de sticlărie artistică din ţară. De patru decenii îşi dezvoltă un stil propriu, participând la multe expoziţii şi simpozioane naţionale şi internaţionale. Este prezent cu lucrările sale în colecţii şi expoziţii din toate ţările din UE (Germania, Franţa, Anglia, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria), dar şi în Rusia, S.U.A, Japonia, China şi în ţările arabe.

Juriul i-a mai remarcat pe: Viktoria Tarcsa, Teodora Nicolescu, Georgiana Miron şi Ludmila Tomoioagă (Republica Moldova/România), care au obţinut premiile II la cele două categorii, precum şi pe: Alexandra Terţea, Sofia Malyshko (Republica Moldova), Andreea Gabriela Tudor şi Cornel Vana, plasaţi pe locul al treilea.

Întregul palmares al Concursului Internaţional de Artă Plastică "Gheorghe Petraşcu" poate fi aflat accesând:

https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-rezultate/

Pe 26 noiembrie, la Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci, într-o suită de manifestări dedicate marelui artist, iubitorii excelenţei în arta plastică pot fi martorii Galei laureaţilor şi a vernisajului expoziţiei premianţilor acestei competiţii internaţionale.

Co-organizatori: Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci şi Asociaţia "Pro Valores"

Parteneri: Primăria Tecuci, Fundaţia Culturală Pelin, Asociaţia Culturală "Ervant Nicogosian", Ovalsart, Ameropa Grains, Stupina Avram, Zmeură – Rubin parfumat, Lavanda – Dealul mov şi Cămara lu' Mamaie.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural

Sebastian CRĂCIUN
Preşedinte al Asociaţiei Cultural Sportive Pro Valores

http://asociatiaprovalores.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img