marți, 16 aprilie, 2024

Conditii dure pentru strainii care vor sa cumpere terenuri agricole in Romania

Distribuie:

Publicat:

Strainii pot cumpara terenuri agricole in Romania doar daca indeplinesc o serie de conditii, cum ar fi sa le pastreze destintia, sa aiba un procent mare de angajati romani sau sa nu aiba activitati cu companii offshore, potrivit unui proiect de lege sustinut de 23 de parlamentari PNL.

Strainii pot cumpara terenuri agricole in Romania daca le folosesc pentru culturi agricole in maximum sase luni de la cumparare si le pastreaza destinatia, nu au datorii la fisc nicaieri, sunt in asociatii cu capital romanesc de minimum 30%, au angajati romani in proportie de 60% in management si 90% forta de munca, nu au activitati cu companii offshore si prezinta garantii ca protejeaza mediul si respecta legislatia, se arata in proiectului de lege.

“Prin prezentul proiect de lege propun introducerea unui filtru pentru achizitia de terenuri agricole in Romania, reprezentat de o serie de conditii care trebuie indeplinite de cumparator. Fara a impiedica dreptul unui cetatean european de a cumpara suprafete agricole, criteriile impuse ar garanta protejarea mediului, egalitatea de sanse intre agricultorii autohtoni si cei europeni, precum si respectarea obligatiilor fiscale catre statul roman”, spune deputatul PNL Daniel Gheorghe, in expunerea de motive.

Daniel Gheorghe afirma ca aderarea la Uniunea Europeana a presupus si liberalizarea vanzarii terenurilor agricole, lucru care “a produs si efecte adverse nedorite de legiuitor”, adica s-a “pierdut din vedere protejarea fermierului roman”.

De asemenea, legiuitorul considera ca prin acest proiect de lege se previne eludarea legislatiei in vigoare si interesului cetatenilor romani, insa se respecta si legislatia europeana, adica drepturile cetatenilor europeni de a cummpara terenuri agricole in Romania nu sunt incalcate.

Proiectul, aflat in dezbatere publica pe site-ul Senatului, este sustinut de 23 de parlamentari PNL si doi independenti. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img