joi, 28 martie, 2024

Conducatorii auto din Romania vor plati mai mult pentru timbrul de mediu

Distribuie:

Publicat:

In anul 2016, proprietarii de masini vor trebui sa plateasca mai multi bani pentru timbrul de mediu. Conform legislatiei in vigoare, valoarea in lei a acestei taxe se calculeaza in functie de cursul de schimb valutar al monedei euro la o anumita data din an.

Deoarece cursul de schimb ce va fi folosit in 2016 la determinarea timbrului de mediu este mai mare fata de cel utilizat in 2015, cuantumul acestuia va creste.

Calcularea valorii in lei a timbrului de mediu este facuta in functie de cursul de schimb leu-euro stabilit de Banca Centrala Europeana in anul precedent, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Concret, actul normativ care a introdus aceasta taxa de peste doi ani dispune ca „valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”. Asta inseamna ca in 2016 va fi folosit cursul leu-euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie 2015.

In anul curent, prima zi lucratoare din luna in cauza a fost 1 octombrie, iar la acea data cursul de schimb valutar leu-euro a fost de 4,4159 lei. Acesta a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE din 2 octombrie si este mai mare decat cel inregistrat pe 1 octombrie 2014, care a fost de 4,4093 lei. Mai precis, cresterea este de 0,15%.

Asadar, pentru calcularea timbrului de mediu in anul 2016 va fi folosit un curs de schimb valutar mai mare decat cel utilizat pentru anul 2015, astfel ca proprietarii de masini vor plati mai mult pentru aceasta taxa.

Cuantumul timbrului de mediu este calculat de catre organul fiscal competent, asa cum dispune OUG nr. 9/2013, „pe baza documentelor din care rezulta dovada dobandirii dreptului de proprietate asupra autovehiculului si elementele de calcul ale timbrului, depuse de catre contribuabilul care intentioneaza sa efectueze inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat”.

Taxa se plateste intr-un cont distinct deschis la unitatile Trezoreriei Statului, iar dovada platii trebuie prezentata la momentul inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra automobilului rulat. Practic, timbrul de mediu se plateste o singura data, la prima inmatriculare in Romania sau la prima vanzare a autovehiculului (daca proprietarul initial n-a platit taxa).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img