News Flash:

Confirmare caz pozitiv PPA la porcii mistreți din patru fonduri de vânătoare din județul Vaslui

27 Ianuarie 2021
1000 Vizualizari | 0 Comentarii
vanatoare

Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză în data de 22.01.2021, patru cazuri de pestă porcină africană ( PPA ) la porcii mistreți vânați pe  Fondul de Vânătoare:  15 Roșiești – două cazuri, un caz de pestă porcină africană la porcii mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 18 Florești , ambele aparținând de Direcția Silvică Vaslui, un caz pe Fondul de Vânătoare FV 42 Bârlad și un caz pe Fondul de Vânătoare FV 43 Bădeana, aparținând de AJVPS Vaslui.

 După confirmarea diagnosticului au fost întreprinse următoarele măsuri:

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 25.01.2021, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planurile  de măsuri pentru combaterea  Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii mistreți.

Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului - județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
         Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter•ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421.121, fax 0235 421.278, e-mail:  office-vaslui•ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1025 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045926 (s)