joi, 28 martie, 2024

Congresmeni democraţi din Senatul SUA prezintă un proiect cu sancţiuni împotriva Rusiei, aplicabile în cazul unui atac asupra Ucrainei

Distribuie:

Publicat:

Congresmeni democraţi din Senatul SUA au prezentat miercuri un proiect legislativ ce cuprinde sancţiuni dure împotriva Rusiei, dacă aceasta va recurge o ofensivă militară contra Ucrainei, transmite Reuters.

Măsurile propuse, sprijinite şi de preşedintele Joe Biden, cuprind sancţiuni împotriva unor responsabili politici şi militari ruşi – inclusiv preşedintele Vladimir Putin -, împotriva principalelor instituţii financiare ruse, mai ales cele care efectuează tranzacţii prin sistemul SWIFT, precum şi dispoziţii privind un ajutor destinat Ucrainei pentru consolidarea securităţii.

Textul îndeamnă Statele Unite ''să examineze toate măsurile disponibile şi adecvate'' care să asigure că va fi împiedicată intrarea în exploatare a gazoductului Nord-Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi este considerat în acest proiect legislativ un ''instrument de influenţă nocivă a Federaţiei Ruse''. Dar aplicarea unei asemenea măsuri riscă să dăuneze relaţiilor dintre Washington şi Berlin, lucru recunoscut chiar de către congresmenii democraţi.

''Această legislaţie arată foarte clar că Senatul SUA nu rămâne pasiv în timp ce Kremlinul ameninţă cu o re-invazie a Ucrainei'', afirmă senatorul democrat care a prezentat propunerea legislativă, Robert Menendez, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe.

Proiectul este susţinut de liderul majorităţii democrate, Chuck Schumer, împreună cu mai mulţi congresmeni din partidul său. Alte iniţiative de acest fel, cum ar fi un proiect promovat de senatorul republican Ted Cruz, ''nu vor contracara o nouă agresiune a Rusiei şi nici nu vor proteja Ucraina'', a susţinut un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, potrivit Agerpres.ro.

Ted Cruz şi Chuck Schumer au ajuns luna trecută la o înţelegere prin care senatorul republican a acceptat deblocarea nominalizării mai multor ambasadori propuşi de preşedintele democrat Joe Biden. Proiectul legislativ al lui Cruz va fi supus votului săptămâna aceasta, dar are nevoie de 60 de voturi pentru, greu de obţinut într-un Senat împărţit egal între democraţi şi republicani.

După ce a masat circa o sută de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, Rusia a transmis Statelor Unite o serie de propunerile privind arhitectura de securitate europeană. Acestea cuprind în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. Discuţii asupra acestor propuneri s-au desfăşurat duminică şi luni la Geneva între SUA şi Rusia la nivel bilateral, au continuat miercuri cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi mai urmează o întâlnire în cadrul OSCE, dar fără să se întrevadă deocamdată o înţelegere pentru calmarea tensiunilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img