vineri, 19 aprilie, 2024

Consecintele aparitiei fibroamelor uterine

Distribuie:

Publicat:

Consecintele aparitiei fibroamelor uterine variaza in functie de marimea si localizarea exacta a acestora la nivelul uterului. Pe langa faptul ca se pot transforma intr-o tumora canceroasa, desi acest fenomen este foarte rar si de regula medicii specialisti nu ridica semne de ingrijorare in privinta acestui fapt, fibroamele uterine declanseaza multe alte schimbari in organismul unei femei.

Fibroamele sunt tumori benigne care se dezvolta in interiorul tesutului muscular care formeaza peretii uterului. Specialistii sustin ca aceasta afectiune este foarte comuna. Cele mai multe dintre femei vor dezvolta cel putin un astfel de fibrom in timpul vietii lor. Multe dintre acestea nici macar nu vor sti acest lucru sau il vor descoperi accidental in timpul unei ecografii cu ultrasunete.

Mai putin de 1% dintre femei dezvolta o forma rara de cancer la nivelul uterului din cauza unor astfel de excrescente, dar fibromul in sine nu reprezinta o tumora canceroasa. Fibroamele pot varia in marime, de la dimensiuni microscopice pana la cativa centimetri, cauzand diverse simptome in functie de marimea si localizarea acestora.

Iata care sunt cele mai comune consecinte ale aparitiei fibroamelor uterine:

– deformarea uterului – In functie de marimea lor si zonele unde s-au dezvoltat, fibroamele uterine pot cauza deformarea uterului sau pot creste atat de mari incat pot deforma si alte organe din jurul uterului. Astfel, excrescentele foarte mari pot apasa pe vezica si intestine.

– dereglari menstruale – Specialistii sustin ca unele dintre cele mai comune consecinte ale aparitiei fibromului uterin sunt schimbarile survenite in timpul menstruatiei. Astfel, sangerarile lunare pot deveni mult mai abundente sau neregulate.

– dureri – Dezvoltarea unui fibrom uterin poate cauza dureri la nivel abdominal. Aceste dureri nu depind insa de marimea fibromului. Se pot intalni cazuri in care desi fibromul este foarte mare, durerile sa nu se manifeste in mod agresiv si cazuri in care unul de dimensiuni reduse poate cauza dureri insemnate.

– presiune la nivelul pelvisului – Asa cum am mentionat anterior, fibroamele foarte mari pot apasa pe vezica si intestine astfel incat sa creeze o presiune neobisnuita asupra acestor organe. Aceasta presiune se aseamana cu presiunea resimtita in timpul sarcinii, perioada cand uterul se extinde apasand deopotriva asupra vezicii si a intestinelor. Pe langa senzatia de disconfort creata de acest fenomen, multe femei pot simti si nevoia de a merge din ce in ce mai des la baie.

– infertilitate – Un fibrom de dimensiuni mari poate influenta si fertilitatea unei femei. Mai mult, asemenea excrescente pot cauza nasterea prematura a pruncului, sangerari postnatale sau chiar pierderea sarcinii. Cu toate acestea, sunt multe femei care au avut o sarcina fara complicatii chiar daca sufereau de aceasta afectiune.

Fibroamele se dezvolta de regula dupa varsta de 30 de ani. In cazul in care aceste tumori cauzeaza un disconfort foarte mare sau genereaza alte probleme de sanatate este important de mentionat faptul ca o medicatie corespunzatoare contribuie la ameliorarea simptomelor si la micsorarea excrescentelor.

In cazul in care medicatia nu este eficienta, fibroamele uterine pot fi extirpate prin intermediul unei interventii chirurgicale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img