sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Consiliul musulman din Marea Britanie a îndemnat Partidul Conservator să lanseze o anchetă independentă privind islamofobia

Distribuie:

Publicat:

Principalul for musulman din Marea Britanie a îndemnat joi Partidul Conservator al premierului Theresa May să lanseze o anchetă independentă privind islamofobia, pentru a se asigura că "rasiştii şi bigoţii nu au niciun loc" în această formaţiune, transmite AFP.

Potrivit Consiliul musulman din Marea Britanie, în prezent se înregistrează "mai mult decât săptămânal" incidente de islamofobie care implică candidaţi şi aleşi conservatori, de la tweet-uri ofensive la acuzaţii de legături cu figuri de extremă-dreapta.

"Vrem ca toate partidele politice să se asigure că sunt ferme în angajamentul lor împotriva tuturor formelor de bigotism şi discriminare", a subliniat Harun Khan, secretar general al Consiliului, într-o scrisoare către preşedintele Partidului Conservator.

"Democraţia noastră nu trebuie să fie umbrită de o diviziune cultură dezbinatoare în cadrul partidelor politice, care transformă minorităţile în ţapi ispăşitori şi îi îndepărtează pe cei cu poziţii politice similare", se adaugă în scrisoare.

Scrisoarea menţionează o serie de incidente despre care grupul musulman afirmă că au avut loc în luna aprilie şi la începutul lunii mai, când, între altele, consilieri din partid au calificat islamul drept "noul nazism" şi au difuzat articole în care musulmanii erau numiţi "paraziţi".

Lista îl include şi pe David Boston, candidat conservator care a fost suspendat cu câteva zile înainte de alegerile locale pentru că a postat o fotografie cu o bucată de slănină agăţată de clanţa uşii, cu titlul "Protejaţi-vă casa de terorişti".

Consiliul Musulman britanic a criticat de asemenea Partidul Conservator pentru că nu a luat măsuri împotriva celor responsabili de "islamofobia şocantă" din timpul campaniei conduse de Zac Goldsmith în încercarea sa nereuşită de a-l învinge pe laburistul Sadiq Khan să devină primar al Londrei, în 2016.

Sayeeda Warsi, membră a Partidului Conservator în Camera Lorzilor şi primul musulman din Marea Britanie cooptat în executiv, a declarat pentru postul ITV că partidul trebuie să "înceteze să nege faptul că islamofobia există".

Un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a asigurat că această formaţiune tratează cu seriozitate toate incidentele de islamofobie.

Şi liderul opoziţiei britanice, Jeremy Corbyn, s-a confruntat recent cu acuzaţii că tolerează comentariile antisemite din partid şi din grupurile pe care le susţine, acuzaţii folosite de Partidul Conservator pentru a argumenta că acesta nu este pregătit să conducă Marea Britanie. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img