vineri, 29 martie, 2024

Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic – discutată de Klaus Iohannis şi Curtis Scaparrotti

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR) şi comandant al forţelor SUA în Europa, generalul Curtis Scaparrotti, context în care a evidenţiat necesitatea ca postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic să fie consolidată pentru a atinge nivelul de eficienţă şi coerenţă necesar, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au concentrat pe subiectele de actualitate aflate pe agenda Alianţei Nord-Atlantice, în perspectiva Summitului NATO, de la Bruxelles, din luna iulie. În acest context, a avut loc un schimb consistent de evaluări privind procesul de modernizare a NATO, consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei pe Flancul Estic, proiectarea stabilităţii şi cooperarea dintre NATO şi Uniunea Europeană.

"Preşedintele României a evocat susţinerea fermă a ţării noastre pentru o abordare de tip 360 de grade a Alianţei Nord-Atlantice în gestionarea provocărilor şi riscurilor de securitate la adresa spaţiului euroatlantic, provenind atât din vecinătatea estică a NATO, cât şi din cea sudică", arată Administraţia Prezidenţială, care precizează că ţara noastră contribuie activ la eforturile aliate şi susţine adoptarea de decizii corespunzătoare pe ambele direcţii strategice.

Preşedintele Iohannis a subliniat că ţara noastră consideră legătura transatlantică ca fiind esenţială pentru NATO şi a reafirmat hotărârea României de a respecta angajamentele asumate la nivel aliat privind alocarea a 2% din PIB sectorului apărării, dezvoltarea de capabilităţi de apărare şi participarea la misiuni şi operaţii NATO.

De asemenea, şeful statului a evidenţiat susţinerea de către ţara noastră a parteneriatului dintre NATO şi Uniunea Europeană, în deplină complementaritate, şi a salutat progresele înregistrate la nivelul celor două organizaţii internaţionale în acest sens.

Generalul Curtis Scaparrotti a oferit asigurări că, la nivel aliat, procesul de modernizare şi adaptare a NATO reprezintă o prioritate, fiind preconizate rezultate pozitive în aceste domenii, şi a evidenţiat eforturile aliate pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în Flancul Estic, care se vor reflecta în creşterea securităţii în regiune.

El a subliniat şi aprecierea deosebită de care se bucură România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice pentru implicarea şi activitatea prolifică naţională, atât în ceea ce priveşte participarea la misiuni şi operaţii în diferite regiuni, precum Balcanii de Vest şi Afganistan, cât şi în ceea priveşte eforturile naţionale în domeniul dezvoltării capabilităţilor de apărare. Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa a salutat rolul activ al ţării noastre în procesele de analiză din cadrul Alianţei.

Totodată, Klaus Iohannis şi generalul Curtis Scaparrotti au împărtăşit aprecieri privind excelenta cooperare dintre România şi SUA în domeniul apărării. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img