vineri, 26 aprilie, 2024

Consumam aproximtiv 100 de particule de plastic la fiecare masa

Distribuie:

Publicat:

Am putea inghiti aproximativ 100 de particule de plastic la fiecare masa, sustin cercetatorii din cadrul unui nou studiu.

Plasticul ar putea proveni de la un mobilier moale sau materiale sintetice. Particule din acest plastic ajung in praful obisnuit din gospodarii ce cade inclusiv in farfuriile cu alimente. 

Conform Phys, echipa din cadrul Universitatii Heriot-Watt a realizat descoperirea dupa ce a asezat capcane de praf lipicioase pe mesele din trei locuinte. Aproximativ 14 bucati de plastic au fost descoperite pe vasul Petri la sfarsitul unei mese de 20 de minute. Acesta fiind echivalentul a 114 fibre de plastic ce cad in medie in farfuriile cu mancare. 

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in medie, o persoana consuma pana la 68.415 de fibre de plastic anual din in timpul meselor. Echipa a comparat apoi fibrele de plastic regasite in stridiii cu cantitatea  medie descoperita in timpul meselor. Ei au descoperit 2 sau mai putine microbile in fiecare stridie, fapt ce poate fi asociat mediului acvatic. Astfel, specialistii au ajuns la concluzia ca persoana ingereaza, in medie, 100 de particule de plastic anual doar prin consumul fructelor de mare. 

Insa sunt ingerate intre 13.731 si 68.415 de fibre anual in timpul meselor din cauza prafului din locuinte. ''Aceste rezultate pot fi surprinzatoare pentru persoanele care considera ca majoritatea particulelor de plastic sunt ingerate din animalele marine,'' a declarat principalul autor al lucrarii, dr. Ted Henry. Aceste fibre de plastic  descoperite in mancarea gatita in casa nu provin de la alimente sau din mediul in care este gatita mancarea, ci din praful din gospodarii. 

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img