vineri, 26 aprilie, 2024

Consumul de oua nu creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Universitatea Sydney isi propun sa ajute la clarificarea informatiei conform careia consumul de oua ar creste riscul de a dobandi o boala cardiovasculara. Dupa cum arata un nou studiu, consumul de pana la 12 oua pe saptamana timp de un an, nu a crescut factorii de risc cardiovascular la persoanele cu diabetpre-diabet si diabet zaharat de tip 2.

Publicata in Jurnalul American de Nutritie Clinica, cercetarea se extinde pe un studiu anterior care a gasit rezultate similare pe o perioada de trei luni si a fost facuta de Dr. Nick Fuller.
 
In cadrul studiului initial, participantii si-au propus sa-si mentina greutatea in timp ce tineau o dieta cu continut mare de oua  (12 oua pe saptamana) sau una cu continut scazut de oua (mai putin de doua oua pe saptamana). La finalul celor trei luni s-a ajuns la concluzia ca nu exista nicio diferenta in markerii riscului cardiovascular identificati.
 
Aceiasi participanti s-au angajat apoi in astfel de diete pentru o perioada suplimentara de trei luni, continuand consumul ridicat sau scazut de oua. Pentru inca sase luni – pana la 12 luni in total – participantii au fost urmariti de cercetatori si au continuat aportul ridicat sau scazut de oua.
 
In toate etapele, ambele grupuri nu au prezentat modificari in markerii de risc cardiovascular si au obtinut o scadere echivalenta a greutatii – indiferent de nivelul consumului de oua, a explicat dr. Fuller.
 
In ciuda sfaturilor diferite in legatura cu valoarea de siguranta a consumului de oua pentru persoanele cu pre-diabet si diabet zaharat de tip 2, cercetarile noastre indica faptul ca oamenii nu trebuie sa se fereasca de consumul de oua, daca acestea fac parte dintr-o dieta sanatoasa, a spus dr. Fuller.

sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img