joi, 25 aprilie, 2024

Consumul moderat de bere creste colesterolul bun. Ce cantitate de bere avem voie sa bem

Distribuie:

Publicat:

Ultimele studii despre bere arata ca aceasta bautura poate creste concentratia de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8%. Atunci cand berea este consumata cu moderatie, concentratiile de HDL din sange pot creste si se formeaza acizi biliari care mentin colesterolul solubil si previn formarea calculilor biliari. Potrivit Agerpres, consumul moderat de bere, adica 330 ml/zi in cazul femeilor si 660 ml/zi in cazul barbatilor, poate creste concentratia de colesterol bun, au precizat reprezentan?ii Centrului de studii despre bere, sanatate si nutritie. 

"Colesterolul marit (hipercolesterolemia) este un factor de risc cardiovascular si poate afecta toate grupele de varsta. Instalarea acestuia poate fi prevenita printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ care include exercitii fizice. Chiar si bauturile, inclusiv cele slab alcoolizate, pot contribui la mentinerea unui stil de viata sanatos. In aceasta categorie se incadreaza si berea, care atunci cand este consumata cu moderatie (330 ml/zi/femei si 660 ml/zi/barbati) poate creste nivelul colesterolului bun, avand in acelasi timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rau", arata sursa citata.

Conform comunicatului, aceasta bautura poate completa o dieta alimentara diversificata, datorita mineralelor, vitaminelor si fibrelor pe care le contine si care provin din ingredientele sale naturale. "Imbunatatirea tranzitului intestinal este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale fibrelor, insa un beneficiu la fel de important pentru organism este si cresterea concentratiei de lipoproteine cu densitate inalta, cunoscute sub denumirea de colesterol HDL sau colesterol 'bun'. Berea are un continut de fibre alimentare situat intre 1,87 – 2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile si se datoreaza orzului, unul dintre ingredientele berii. Responsabili pentru reducerea colesterolului din sange sunt beta-glucanii din orz care se gasesc adesea in bere, nivelurile variind in functie de procesul de fabricare a berii", mentioneaza aceeasi sursa.

Centrul de studii despre bere, sanatate si nutritie este o entitate cu caracter stiintific, avandu-i ca membri fondatori pe dr. Corina-Aurelia Zugravu – lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", Alin Popescu – medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie si dr. Mihaela Begea – doctor in stiinte ingineresti. Centrul are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice.

sursa: Agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img