vineri, 19 aprilie, 2024

Contaminarea cu hepatita A apare mai ales vara. Ce este si cum poate fi prevenita aceasta boala

Distribuie:

Publicat:

Contaminarea cu virusul hepatitic A apare mai ales vara, in timpul vacantelor, cand tindem sa devenim mai neglijenti in privinta igienei mainilor, atrag atentia medicii infectionisti.

Gestul banal de a ne spala pe maini cu apa si sapun inainte de a ne aseza la masa si dupa folosirea toaletei ne poate scapa de multe boli infectioase si vizite la spital. Printre bolile infectioase se numara si hepatita A, afectiune care poate parea inofensiva tinand cont de faptul ca nu are nevoie de tratament antiviral, dar care poate lasa sechele pentru toata viata.
Virusul hepatitic A se transmite prin circuitul fecal-oral generand focare de boala acuta sau chiar epidemii, iar contaminarea apare mai ales vara, in vacanta pentru ca devenim mai neatenti la igiena mainilor, potrivit prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, medic primar de boli infectioase, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof.dr. Matei Bals“ din Bucuresti.

Acesta recomanda sa respectam o regula simpla de civilizatie si anume sa ne spalam cu apa si sapun pe maini inainte sa ne asezam la masa si neaparat dupa folosirea grupului sanitar. Perioada de incubatie a virusului este de 2-6 saptamani, dupa care apar simptome: lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, icter, dureri in capul pieptului, balonari, dureri musculare, de articulatii sau de cap, eurptii pe piele, agitatie, nervozitate excesiva. Virusul poate supravietui in materiile fecale contaminate si pe suprafete exterioare timp de 3-4 ore la temperatura camerei, de aici si calea de transmitere de la persoana la persoana prin sarut, sex anal sau prin obiecte contaminate.

Potrivit sursei mai sus citate, in majoritatea cazurilor, evolutia bolii este blanda ajungandu-se la o vindecare totala in 99,9% din cazuri. La fel ca si celelalte virusuri hepatitice insa si cel de hepatita A nu ramane doar la nivelul ficatului, ci migreaza si la nivelul pancreasului si a cailor biliare, producand daune care pot ramane pentru tot restul vietii. Astfel, dupa starea acuta a bolii, pacientii pot ramane cu o intoleranta la anumite alimente care in mod obisnuit sunt iritante pentru caile biliare ca de exemplu ouale, smantana, rantasurile. Ar mai fi important de spus ca infectia cu virusul hepatitic A evolueaza sever la pacientii care sunt deja infectati cu virus B sau C. La acestia virusul hepatitic A poate induce forme extrem de severe de boala, unele chiar mortale, prin asa-zisa forma fulminanta. Pe langa preventia prin spalarea sistematica a mainilor, o alta cale recomandata este vaccinarea care ofera, in principiu, protectie pe viata. Se considera ca pana la varsta de 20 de ani circa 90% din oameni au trecut prin infectia cu virusul hepatitic A.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img