joi, 28 martie, 2024

Contraceptia de urgenta. Cat costa pastila de a doua zi si de cate ori ai voie sa o iei

Distribuie:

Publicat:

O aventura de o noapte sau doar cateva minute in care te-a luat valul si nu ai mai tinut cont de niciun mijloc de contraceptie se pot lasa cu o sarcina nedorita. Exista insa si a doua sansa: pastila de a doua zi. Iata, in continuare, cat costa, dar si cat de eficienta este:

Doua tipuri de "pastila de a doua zi" se vand in general in farmaciile de la noi: Escapelle si Postinor. In vreme ce Escapelle costa 44 de lei, Postinor e cu 2,5 lei mai scumpa. Sunt contraceptive in doza unica si trebuie luate in cel mult 72 de ore de la un contact sexual neprotejat. Pilulele contin substante active sintetice care actioneaza fie prin impiedicarea ovarelelor sa elibereze un ovul, fie prin blocarea fertilizarii cu sperma a ovulului deja eliberat.

Multe femei intra in panica a doua zi dupa ce au avut parte de o partida de amor in care, fie prezervativul s-a rupt, fie a fost omisa folosirea lui ori atunci cand au facut sex, dar au uitat sa ia pilulele contraceptive. Solutia de urgenta e reprezentata tocmai de aceste pilule contraceptive care trebuie luate, potrivit prospectului, in cel mult trei zile de la respectivul contact sexual. 

Pe prospectul Escapelle, spre exemplu, scrie ca are eficienta in 85% din cazuri. Asadar, nu este sigur in totalitate ca sarcina nu se instaleaza. In schimb, sustin medicii, efectul este mai sigur daca pilula este luata in primele 24 de ore de la contact. "Cu cat mai rapid, dupa un contact sexual neprotejat, se ia aceasta pastila, cu atat este mai eficienta. Cu cat este mai scurt intervalul intre momentul contactului si momentul administrarii pastelei, cu atat sansele de a evita aparitia sarcinii sunt mai mari", a declarat pentru adevarul.ro dr. Cezara Bucur, medic primar obstetrica-ginecologie, din Bucuresti.

Eficienta pastilei este perturbata si de interactiunea cu alte medicamente cum ar fi barbituricele, medicamentele utilizate in tratamebtul tuberculozei, cele pentru infectiile fungice. Medicii spun totusi ca aceasta metoda contraceptiva nu trebuie sa devina o obisnuinta, pilula de a doua zi fiind luata cel mult o data pe perioada unui ciclu menstrual.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img