vineri, 29 martie, 2024

Cooperare intre politistii romani si partenerii SCHENGEN

Distribuie:

Publicat:

Politistii romani si partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, in ultima saptamana, 617  persoane, 27 de autovehicule, 35 de documente si 12 placute de inmatriculare auto, care faceau obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen.

Autoritatile romane sunt conectate la Sistemul de Informatii Schengen din octombrie 2010, iar din aprilie 2013, la cel de a doua generatie (SIS II), sistem ce a devenit functional si in Romania, la fel ca in celelalte state membre Schengen.

In urma schimbului suplimentar de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala – Inspectoratul General al Politiei Romane, in perioada 19 – 26 februarie a.c., au fost localizate, pe teritoriul tarii noastre, 460 de persoane ce fac obiectul unor semnalari in S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen). 

Politistii romani au pus in aplicare 18 mandate europene de arestare, au depistat 207 de persoane care erau cautate in vederea participarii la o procedura judiciara si 19 persoane care erau semnalate ca disparute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul Romaniei, au fost identificate 22 autovehicule ce erau cautate de partenerii din Spatiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in cadrul procedurilor penale, fiind ridicate 27 de documente, 12 placute de inmatriculare si un certificat de inmatriculare, semnalate de statele membre.

Totodata, 157 de persoane cautate de autoritatile romane au fost identificate de partenerii straini pe teritoriul lor, in urma schimbului de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala – Inspectoratul General al Politiei Romane.

Dintre acestea, 41 erau urmarite de Politia Romana in baza unor mandate europene de arestare, 19 persoane erau cautate pentru participarea la o procedura judiciara, iar 5 persoane erau semnalate disparute de autoritatile romane.

Partenerii din statele membre au identificat 5 autovehicule, 5 documente si 2 certificate de inmatriculare auto cautate de autoritatile romane, in vederea indisponibilizarii sau pentru a fi folosite ca probe in cadrul procedurilor penale.

~ ² ² ~

Informatii de background:

Romania, din punct de vedere al cooperarii politienesti, este membru de facto al Spatiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al Inspectoratul General al Politiei Romane a fost inaugurat in 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date si informatii, Biroul Sirene functioneaza 24/7, avand acces permanent la datele operative ale Politiei Romane, Politiei de Frontiera Romane, Oficiului Roman de Imigrari etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocarii informatiilor de catre autoritatile romane si schimbului de date intre acestea si sistemul comun european de urmarire politieneasca transfrontaliera, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

S.I.S. contine date minime despre persoanele sau bunurile urmarite in cadrul unei proceduri judiciare, iar datele si informatiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obtinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecarui stat membru Schengen.

Romania s-a conectat la SIS in octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o solutie tehnica intermediara dezvoltata de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, expertii europeni au concluzionat ca Romania respecta standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autoritatile romane sunt conectate la Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit functional si in Romania la fel ca si in cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat in activitatea zilnica a autoritatilor de aplicare a legii.

***

SIS II a inceput sa fie dezvoltat in anul 2005, ca o varianta imbunatatita a SIS I, lansat in 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovatii in tehnologia informatiei si necesitatea identificarii unor modalitati mai eficiente in combaterea criminalitatii organizate si gestionarea adecvata a migratiei in Europa au determinat autoritatile de aplicare a legii sa realizeze o varianta avansata a acestui sistem informatic politienesc.

SIS II include noi functionalitati care vor ajuta autoritatile de aplicare a legii sa realizeze un schimb de informatii mai eficient in vederea asigurarii securitatii spatiului de justitie, securitate si libertate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img