joi, 28 martie, 2024

Cooperare stransa intre Romania si Republica Moldova in domeniul energetic

Distribuie:

Publicat:

Republica Moldova vrea sa se racordeze la retelele europene de energie, in acest sens urmand sa fie accelerata cooperarea in domeniu cu Romania, a declarat joi premierul Pavel Filip, dupa intrevederea cu prim-ministrul Dacian Ciolos, care efectueaza o vizita oficiala la Chisinau.

“Moldova urmareste nu doar sa se racordeze la spatiul de valori si principii europene, ci si la retelele europene de energie, pentru a inlatura vechi si importante vulnerabilitati, iar Romania a fost si ramane in continuare cel mai consecvent sustinator al Republicii Moldova, contribuind la aspiratia noastra de a ne transforma intr-un stat european si democratic. De aceea, am convenit sa acceleram in urmatoarele luni cooperarea energetica, care este una de prioritate majora pentru Republica Moldova. Atunci cand vorbim despre securitatea unui stat nu putem sa nu luam in calcul si securitatea energetica. Vom avansa atat pe interconexiunile pe energie electrica, (…) vom dezvolta si interconexiunea pe gaze naturale, vorbesc in acest caz despre extinderea gazoductului Ungheni – Chisinau”, a spus Pavel Filip, intr-o conferinta de presa comuna cu Dacian Ciolos.

El a subliniat ca integrarea europeana este “proiectul de tara” al Republicii Moldova. “Sunt convins astazi mai mult ca niciodata ca Romania este un prieten dedicat si apropiat al Republicii Moldova, dovada si parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeana si proiectul nostru comun de a fi impreuna in Europa, in Uniunea Europeana”, a afirmat Filip. “Am multumit pe aceasta cale pentru ajutorul financiar, fie ca vorbim de cel rambursabil, fie ca vorbim de asistenta financiara de dezvoltare sau ajutorul nerambursabil pe care-l ofera Romania Republicii Moldova, fie ca vorbim de ajutorul umanitar, fie ca vorbim de sustinerea parcursului european a Republicii Moldova si demersurile pe care le face Bucurestiul la Bruxelles in favoarea Republicii Moldova”, a punctat Filip.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img