News Flash:

Cooperarea între Paris şi Ankara, ''vitală'' pentru pace (Erdogan)

5 Ianuarie 2018
1508 Vizualizari | 0 Comentarii
erdogan

Cooperarea între Franţa şi Turcia este de o ''importanţă vitală'' pentru pacea mondială, a apreciat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan înainte de a pleca la Paris, unde urmează să poarte discuţii cu omologul său francez, Emmanuel Macron, relatează AFP.

''Cred că cooperarea între Franţa şi Turcia este de o importanţă vitală pentru pacea regională şi mondială'', a declarat Erdogan, în cursul unei conferinţe de presă la Istanbul, înainte de a se îmbarca la bordul avionului cu destinaţia Paris.

Această vizită este cea mai importantă a şefului statului turc într-o ţară a Uniunii Europene după puciul eşuat în iulie 2016 şi represaliile care au urmat.

Conform programului vizitei, Erdogan se va întâlni cu Macron la miezul zilei la Palatul Elysee pentru o discuţie tete-a-tete, ce va fi urmată de un prânz, la finalul căruia cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă.

''Preşedintele Macron şi cu mine suntem în legătură strânsă în multe probleme'', a adăugat Erdogan, afirmând că în cadrul acestor discuţii va fi abordată cooperarea bilaterală în domeniile economic, comercial, al apărării, luptei împotriva terorismului, precum şi probleme regionale.

În acest sens, şeful statului turc a afirmat că obiectivul este de a trece de la aproximativ 13,5 miliarde de dolari (în jur de 11,2 miliarde de euro) în comerţul cu Franţa la 20 miliarde de euro.

Erdogan a evocat schimburi privind proiectul achiziţionării de către Turcia a unor rachete sol-aer de la consorţiul franco-italian Eurosam, pentru care în noiembrie a fost semnată o scrisoare de intenţie.

El a indicat, de asemenea, că se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii turce din Paris, despre care purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a spus de mai multe ori în ultimele zile că reprezintă o ''punte între cele două ţări''.

Emmanuel Macron a afirmat că va aborda problema jurnaliştilor încarceraţi şi drepturile omului în Turcia, într-un moment în care Ankara este puternic criticată de către aliaţii săi occidentali pentru epurările masive după puciul eşuat din 15 iulie 2016. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1461 (s) | 34 queries | Mysql time :0.066534 (s)