sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Copiii ai caror parinti lucreaza legal intr-o tara a Uniunii Europene pot primi alocatii cu mult mai mari decat cele din Romania

Distribuie:

Publicat:

Adica alocatia de stat pentru copii care se plateste in tara respectiva. In conditiile in care la noi alocatia este foarte mica, in tari precum Franta, Germania, Irlanda sau Luxemburg acest drept poate depasi 400 de euro, in functie de numarul de copii si de venitul anual al familiei. Tot mai multi vasluieni care muncesc legal in strainatate renunta la alocatia copiilor din Romania in favoarea celei din tara in care sunt angajati. De la inceputul anului, Agentia Judeteana de Prestatii si Inspectie Sociala Vaslui a inregistrat cateva sute de cereri de trecere la alocatia europeana. Angajati in tari mult mai generoase in privinta alocatiei pentru copii, oamenii pot primi chiar si de sase ori mai mult decat ceea ce ofera statul roman lunar pentru cresterea unui copil. „In acest an, avem prelucrate 710 cereri privind acordarea alocatiei europene. Cele mai multe solicitari sunt pentru Italia, Germania, Austria, Irlanda, Luxemburg si Suedia. Pentru a beneficia de alocatia europeana pentru copii lor, solicitantii trebuie sa fie salariati, sa desfasoare activitati independente sau sa se afle in somaj in urma unei activitati prestate in alt stat decat Romania”, a declarat directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepelita. In functie de situatia existenta, o familie poate primi alocatie atat in Romania, cand un parinte munceste in tara, cat si in strainatate, cand sotul sau sotia lucreaza acolo. Din cuantumul alocatiei primite in euro, care de regula este mai mare, se scade alocatia primita de la statul roman. Atunci cand ambii parinti lucreaza in strainatate, alocatia din tara de origine este sistata si ramane in vigoare doar prestatia sociala din locul de rezidenta. Parintele nu trebuie decat sa completeze formularul E411, pe care il gaseste pe internet si pe care trebuie sa-l depuna fie la Agentia de Prestatii Sociale din Romania, fie la institutia omoloaga din tara in care lucreaza. In cazul in care parintii lucreaza in tari diferite din UE, pot opta pentru a primi alocatia din statul in care acest venit este mai mare. In baza aceluiasi regulament european, romanii care muncesc in strainatate pot cere pentru copiii lor si indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul lunar, precum si indemnizatiile speciale pentru cresterea copilului cu handicap.

Ce alocatii se platesc in UE?

In Grecia, alocatia este de 8,2 euro, pentru primul copil, aceasta crescand pana la 67 de euro pentru cel de-al patrulea copil, Estonia 9,2 euro, Polonia si Letonia, cu 11 euro, sau Cehia, cu 19 euro, pentru copiii sub 6 ani. In tarile dezvoltate din Vestul Europei, alocatiile depasesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul detinandu-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro, pentru cel de-al treilea copil nascut.

Belgia stabileste cuantumul alocatiei in functie de numarul copiilor dintr-o familie. Astfel, pentru un copil se accorda o alocatie de 83 de euro, pentru doi copii, 154 de euro, iar pentru trei sau mai multi copii, alocatia este de 230 de euro pe luna.

Germania accorda 164 de euro, pentru un copil sau doi, 170 de euro pentru trei copii si 195 de euro pentru familiile cu patru copii.

In Danemarca, valoarea alocatiei se diferentiaza in functie de varsta copilului. Astfel, pana la doi ani, copiii primesc 184 de euro, intre 3 si 6 ani, 146 euro, iar intre 7 si 17 ani primesc 115 euro.

In Spania, valoarea alocatiei este de 41 de euro, pentru copiii sub 3 ani, si de 24 de euro, pentru cei intre 4 si 18 ani.

Franta plateste o alocatie de 124 de euro, pentru doi copii, 282 de euro pentru trei copii si 441 euro pentru 4 copii.

In Irlanda, alocatia este de 166 euro pentru doi copii si 204 euro pentru trei copii si peste.

In Italia, valoarea alocatiei se calculeaza in functie de veniturile anuale ale familiei si se incadreaza intre 126 si 258 de euro. La un venit anual al familiei care depaseste 70.000 de euro, plata alocatiei se suspenda.

Olanda acorda 65 de euro copiilor pana la varsta de 5 ani, 79 de euro, intre 6 si 11 ani si 93 de euro celor peste 12 ani.

In Suedia, alocatia de stat pentru copii este de 98 de euro, iar in Marea Britanie, de 101 euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img