miercuri, 24 aprilie, 2024

Coreea de Nord a lansat o RACHETA deasupra Japoniei! A fost convocat Consiliul de Securitate al ONU: “Este o amenintare puternica”

Distribuie:

Publicat:

Coreea de Nord a lansat marti o racheta care a trecut deasupra Japoniei, au indicat armata sud-coreeana si guvernul japonez, intr-o provocare strategica, care duce la escaladarea tensiunilor in Asia de Nord-Est, potrivit AFP si Yonhap.


UPDATE Consiliul de Securitate al ONU se reuneste marti pentru a discuta despre cea mai recenta lansare de racheta din partea Coreei de Nord, in timp ce liderii din regiune condamna actiunea “necugetata” a Phenianului, relateaza Reuters.

“Actiunea necugetata a Coreei de Nord este fara precedent, grava si o amenintare puternica la adresa natiunii noastre”, le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor.

Abe a precizat ca a discutat cu Trump marti si ca ambii au convenit sa intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Alba a mai spus ca SUA sunt “100% cu Japonia”, le-a dat asigurari premierul de la Tokyo reporterilor.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste marti pentru a discuta testul, au anuntat diplomati.

“Vom raspunde ferm, in baza aliantei noastre solide cu Statele Unite, in cazul in care Coreea de Nord continua provocarile nucleare si balistice”, a avertizat si Ministerul sud-coreean de Externe intr-un comunicat.

La Washington, Pentagonul a confirmat ca racheta a zburat pe deasupra Japoniei, dar a dat asigurari ca nu a reprezentat un pericol pentru America de Nord si a anuntat ca strange informatii suplimentare.

Premierul australian Malcolm Turnbull a insistat ca Beijingul, principalul aliat si partener comercial al Phenianului, sa exercite presiuni mai mari pentru rezolvarea crizei.

Conform Reuters, care citeaza oficiali niponi si sud-coreeni, regimul de la Phenian a lansat o racheta care a trecut peste Japonia si a cazut in largul insulei Hokkaido marti dimineata.

Un “proiectil neidentificat” a fost lansat din Sunan, in apropiere de Phenian, in jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat ca proiectilul a fost lansat in directia “est” si “deasupra” Japoniei.

“Coreea de Sud si SUA sunt pe cale sa analizeze in comun detaliile”, se mai spune in comunicat.

Racheta a trecut, se pare, deasupra Japoniei, potrivit agentiei nipone de presa Kyodo. 

Japonia va lua “toate masurile” necesare pentru a asigura securitatea populatiei, a reactionat premierul Shinzo Abe.

Purtatorul de cuvant al premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat ca racheta lansata reprezinta o “amenintare serioasa si grava la adresa securitatii” Japoniei si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU:

“Un tir inacceptabil cu racheta deasupra tarii noastre reprezinta o amenintare grava si fara precedent si submineaza considerabil pacea si securitatea in regiune”, a reactionat premierul Shinzo Abe, adaugand ca “in cadrul Natiunilor Unite, Japonia va lansa un apel puternic la accentuarea presiunilor la adresa Coreii de Nord in cooperare cu comunitatea internationala”.

Racheta a survolat insula Hokkaido si a cazut la o distanta de 1.180 km de ea in apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanta de 2.700 km la o altitudine maxima de zbor de 550 km. Potrivit expertilor, a fost se pare un test cu racheta Hwasong 12 cu raza intermediara de actiune.

Coreea de Nord a lansat sambata trei rachete cu raza scurta de actiune in Marea Japoniei intr-un moment in care zeci de mii de soldati americani si sud-coreeni participau la manevre comune in peninsula.

Racheta lansata marti duce la o escaladare suplimentara din partea Phenianului, care a amenintat recent sa efectueze o salva cu mai multe rachete in directia teritoriului american din Guam. Un astfel de tir ar survola in orice caz arhipelagul nipon.

In 2009, un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez, fara incidente, dar a determinat o puternica reactie imediata din partea Tokyo.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img