joi, 28 martie, 2024

Coreea de Sud face eforturi disperate pentru reducerea poluarii, care a atins cote fara precedent

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul sud-coreean a votat miercuri măsuri de urgenţă pentru combaterea "dezastrului social" reprezentat de poluarea aerului care a atins niveluri record în ţară la începutul acestei luni, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Aceste măsuri includ instalarea obligatorie de purificatoare de aer în şcoli şi centre de zi precum şi accesul la un fond de urgenţă.

Calitatea slabă a aerului în Coreea de Sud a devenit o problemă politică gravă din cauza unei nemulţumiri crescânde a populaţiei faţă de lipsa de acţiune a guvernului. Mulţi sud-coreeni dau vina pe China şi fabricile sale pentru poluarea aerului.

În total, au fost adoptate opt noi legi. Ele clasează poluarea aerului în categoria "dezastru social", ceea ce dă guvernului sud-coreean dreptul de a beneficia de finanţare publică pentru a organiza lupta împotriva acestui fenomen.

Măsurile adoptate prevăd, de asemenea, încurajarea achiziţionării de vehicule care utilizează gaz petrolier lichefiat (GPL), mai puţin poluant decât motorina sau benzina şi rezervat pentru taxiuri, maşini de închiriat şi conducători auto cu dizabilităţi.

China, unde cărbunele generează trei sferturi din energie, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, este cel mai mare poluator din lume şi are de multe ori un aer irespirabil.

Problema poluării aerului nu este atât de grea în Coreea de Sud aşa cum este în China. Dar concentraţia particulelor fine a crescut în ultimele săptămâni. Pe 5 martie, aceasta a ajuns la un nivel record în Seul, ceea ce a determinat guvernul să recomande populaţiei să poarte măşti, să folosească mijloacele de transport în comun şi să evite să iasă din casă.

Coreea de Sud a adoptat deja măsuri anul trecut pentru a încerca să amelioreze calitatea aerului, în special închiderea a cinci centrale vechi pe bază de cărbune.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img