sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Coreea de Sud vrea sa interzica Bitcoin. Moneda virtuala s-ar putea prabusi

Distribuie:

Publicat:

Autoritatile din Coreea de Sud se gandesc sa interzica tranzactionarea monedelor virtuale, precum Bitcoin, pe pietele locale.

Guvernul sud-coreean a anuntat joi ca intentioneaza sa interzica tranzactionarea de monede virtuale, ceea ce a dus la un declin semnificativ al cotatiei bitcoin, transmit AFP, Yonhap si Reuters. Se estimeaza ca piata monedelor virtuale din Coreea de Sud reprezinta 20% – 25% din piata globala, in functie de tranzactii. In tara exista aproximativ 20 de burse valutare, cifra de afaceri lunara a principalei burse ridicandu-se la 52,2 miliarde de dolari in decembrie.

Turbulentele din cea de-a patra mare economie asiatica vin dupa ce pe plan global autoritatile nu au reusit sa reglementeze un activ al carui valoare a urcat semnificativ in cursul anului trecut.

Ministrul Justitiei, Park Sang-ki, a afirmat ca Executivul de la Seul pregateste un proiect de lege ce prevede interzicerea tranzactionarii monedelor virtuale pe pietele financiare locale.

Anuntul vine in urma unor discutii sustinute cu alte agentii guvernamentale, inclusiv Ministerul de Finante si autoritatile de reglementare financiara, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei de la Seul.

Joi dimineata, moneda bitcoin se tranzactiona la aproximativ 13.199 de dolari, dupa ce mai devreme ajunsese la 13.120 de dolari, cel mai scazut nivel din data de 2 ianuarie 2018. Anul trecut, bitcoin a inregistrat un avans de 1.500%.

Nu este pentru prima data cand bitcoin inregistreaza aceste fluctuatii mari. In noiembrie 2017, moneda virtuala a pierdut aproape 30% din valoare in patru ani, de la 7.888 la 5.555 de dolari. Anterior, in luna septembrie, a pierdut 40%, de la 4.979 pana la 2.972 dolari.

Spre deosebire de dolar sau euro, acest mijloc de plata nu este emis de o banca centrala, ci creat in mod descentralizat de calculatoare care utilizeaza algoritmi complicati.

Bancile, care in cazul bitcoin nu mai joaca rolul clasic de intermediari in tranzactiile financiare, critica in special lipsa de transparenta in stabilirea pretului, precum si aprecierea sa vertiginoasa, calificata drept “anormala” de guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img