joi, 28 martie, 2024

Coronarografia, o tehnică neinvazivă care salvează vieți. Când este indicată?

Distribuie:

Publicat:

Coronarografia este o procedură care poate salva viața pacientului cu boli de inimă ascunse. Principalul simptom care indică necesitatea acestei proceduri este durerea puternică în piept. Există însă și persoane cărora le este contraindicată coronarografia. 

Când este recomandată coronarografia, căror categorii de pacienți, cum se desfășoară procedura, dar și ce riscuri există ne explică dr. Adrian Linte, medic primar Cardiologie Intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

Coronarografia oferă medicilor informații valoroase despre patologia arterelor coronare

CSÎD: Ce este coronarografia?

Dr. Adrian Linte: Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură minim-invazivă care examinează arterele inimii.

O angiografie coronariană oferă informații despre amploarea și localizarea oricărei îngustări în arterele coronare. Printr-un tub subțire (cateter) se injectează o substanță specială în arterele coronare (substanța de contrast), filmul angiografic obținându-se prin vizualizarea cu ajutorul razelor X a curgerii substanței de contrast prin arterele coronare.

Uneori se fac alte teste sau proceduri complementare, cum ar fi:

cateterism cardiac stâng, adică măsurarea presiunii în interiorul camerelor cardiace (în cazurile rare în care ecocardiografia nu oferă informații suficiente)

ventriculografie și/sau aortografie, adică verificarea gradului de funcționare a pompei și valvelor cardiace (în cazurile rare în care ecocardiografia nu oferă informații suficiente)

angioplastia, adică dilatarea cu balon și plasarea unui stent într-una sau mai multe dintre arterele coronare care sunt îngustate

Testul oferă medicilor informații valoroase despre patologia arterelor coronare, cum ar fi ateroscleroza cu îngustările mai mult sau mai puțin critice, sau cu privire la patologia valvelor cardiace (în cazul în care se efectuează cateterism sau ventriculografie/aortografie), anume regurgitația (sângele care curge înapoi prin valvele cardiace) sau stenoza (strângerea de sânge într-o cameră din cauza unei îngustări a valvei).

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img