vineri, 19 aprilie, 2024

COTAR reclama implicarea Consiliului Concurentei in favoarea unor companii protejate

Distribuie:

Publicat:

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) atrage atenția asupra implicării Consiliului Concurenței în modificarea legislației în favoarea unor companii pe care declară că le protejează și cere demiterea președintelui Bogdan Chirițoiu potrivit mediafax.

Confederația spune, într-un comunicat, că Bogdan Marius Chirițoiu, președintele consiliului, a declarat joi, 16 aprilie 2019, la postul public de televiziune, că s-a implicat direct în modificarea Legii taximetriei și se va strădui să facă posibilă Ordonanța de Urgență pentru funcționarea companiilor Uber și Taxify.

„Nu sunt foarte fericit de compromisul ăsta. Aș fi preferat varianta clară în care eliminăm prezența celor din Ilfov în București și venim după aceea, în liniște și în pace, apucând să gândim, nu sub presiune, cu legislație privind aceste noi modalități de a furniza servicii de persoane, pe care le furnizează Uber. (…) Recomandarea de la Guvern asta a fost: exceptați Uberul și Taxify de la această ordonanță, dar soluția adoptată a fost nu… Nu schimbăm textul ordonanței, e discutabil dacă ordonanța li se aplică sau nu, dar, în orice caz, venim foarte repede cu o nouă legislație. Pericolul este ce vedem în stradă acum, că odată ce oamenii se văd cu sacii în căruță, deci cu interdicția dată, presiunea se transformă în „nu mai dați noua lege”. Eu sunt convins că Guvernul va trece, până la urmă, și va veni cu o nouă legislație, dar legislația să fie bună. Dacă o facem în viteză, sub presiune, e un anumit risc să o facem mai restrictvă decât ar trebui. (…) Lumea evoluează, a apărut internetul, apar noi idei de a furniza servicii vechi într-o nouă manieră. (…) E normal să vrem să dezvoltăm businessuri în serviciul oamenilor. (…) Trebuie să găsim o formulă ca modelele astea noi de business să se poată desfășura legal în România. (…) Mi-e clar că-l vom pune în legalitate (ridesharing-ul – n.r.). cred că e foarte simplu. Care-s argumentele împotriă? Că nu se plătesc taxe. Dar e mai ușor să taxezi Uberul decât să taxezi firme de taximetrie obișnuite. Lucrurile astea se pot rezolva cu mare ușurință. Ce n-aș vrea eu, însă, să vedem – aici mi-e frică, de o reglementare excesiă care asimilează Uberul cu taximetria (…)” – este declarația președintelui Consiliului Concurenței.

COTAR cere demiterea de urgență a președintelui Consiliului Concurenței, care înțelege că trebuie să aranjeze legislația în favoarea unor firme private care până în prezent au funcționat ilegal în România. Încalcă, astfel, toate principiile concurenței loiale (pe baze legale), în defavoarea altor firme private care au respectat legea. Dacă asta înțelege președintele Consiliului Concurenței că trebuie să facă, din poziția pe care o are – respectiv, lobby și chiar implicarea directă în modificarea legislației în favoarea unora și în detrimentul altora – cerem Guvernului României să explice, în primul rând, de ce a tolerat până acum astfel de practici care sunt, clar, contrare principiului concurenței pe baze legale, iar în al doilea rând, să tragă la răspundere toate persoanele implicate în astfel de practici și să găsească o altă persoană aptă pentru a conduce Consiliul Concurenței fără încălcarea legislației naționale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img