vineri, 29 martie, 2024

Cotatia petrolului se prabuseste la cel mai redus nivel din februarie 2009

Distribuie:

Publicat:

Cotatia petrolului a cazut luni la minimul ultimilor aproape sapte ani, la New York, in fata imobilismului Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si a inundarii pietei mondiale.

In jurul orei 18,20 GMT, cotatia barilului de referinta (WTI) pentru livrarile din ianuarie pierdea 2,34 dolari pana la 37,63 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex), dupa ce cazuse pana la 37,50 dolari, un nivel care nu a mai fost inregistrat din februarie 2009.

La Londra, pretul barilului Brent, referinta europeana a petrolului, se tranzactiona la nivele minime din 2009, pretul contractului pentru ianuarie pierzand 2,31 dolari, pana la 40,69 dolari.

“Evident, piata ia act de decizia OPEC de a abandona ideea plafonarii productiei, dupa ce a intarziat sa reactioneze vineri”, crede John Kilduff, de la Again Capital.

Fidel pozitiei adoptate cu un an in urma si mentinuta acum sase luni, cartelul nu doar ca a decis vineri la Viena sa isi mentina productia la nivelele actuale dar, fapt neobisnuit, nici macar nu a stabilit un obiectiv cifrat.

“Nu se vede pur si simplu cum va fi resorbita supraproductia”, arata Kilduff.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img