vineri, 29 martie, 2024

COVID-19: cât de necesară este doza a treia de vaccin?

Distribuie:

Publicat:

În vreme ce unii specialişti susţin necesitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin, mai ales pentru populaţia cu risc de complicaţii în caz de îmbolnăvire de COVID-19, alţii pun la îndoială necesitatea ei şi chiar se tem de eventualele efecte adverse. Totuşi, în Israel s-au observat rezultate încurajatoare după administrarea celei de-a treia doze la scară largă.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 este pusă sub semnul întrebării. În Israel, administrarea celei de-a treia doze a permis atenuarea valului 4 al pandemiei. În acelaşi timp, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că necesitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 nu a fost dovedită, şi că, în plus, o mare parte din populaţia lumii aşteaptă încă prima doză. Specialistul a vorbit şi despre „lăcomia” statelor care vor să administreze cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

Şi dacă primele 2 doze ar fi suficiente?

Un studiu efectuat recent în SUA a arătat că imunitatea faţă de COVID-19 după vaccinarea cu serurile de la Pfizer şi Moderna ar putea dura ani de zile. Mai mult, în cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura întreaga viaţă. Cercetarea efectuată de specialiştii de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, a arătat că persoanele imunizate cu unul dintre cele două vaccinuri de bază de ARN mesager ar putea să nu mai aibă nevoie de rapeluri atâta vreme cât noul coronavirus nu evoluează foarte mult, iar variantele noi nu sunt mai contagioase, ceea ce însă nu este garantat că nu se va întâmpla.   

 

Pfizer şi BioNTech au anunţat „rezultate încurajatoare”

 

Laboratoarele Pfizer şi BioNTech au făcut public faptul că au obţinut „rezultate încurajatoare ale testelor în curs pentru o a treia doză de vaccin actual”, pe care le vor înainta autorităţilor de reglementare din SUA şi din Europa. Potrivit acestor companii, a treia doză ar putea întări nivelul de anticorpi împotriva noului coronavirus şi mai ales împotriva variantei Delta, care este foarte contagioasă. De asemenea, se are în vedere administrarea acestei a treia doze în cazul persoanelor vârstnice sau a altor categorii de bolnavi care riscă să facă forme grave de COVID-19.

De asemenea, un studiu a arătat că o a treia doză de Astra Zeneca, administrată la 6 luni de la cea de-a doua, creşte imunitatea, inclusiv împotriva noilor variante de virus. 

COtinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img