vineri, 29 martie, 2024

COVID-19: Suplimentele cu multivitamine ar putea reduce riscul infectarii la femei – De ce nu au acelasi efect la barbati

Distribuie:

Publicat:

Un studiu observațional a constatat scăderi mici, dar semnificative, ale riscului de infectare cu SARS-CoV-2 la femeile care au luat multivitamine, vitamina D, acizi grași Omega-3 sau probiotice, dar nu și la bărbați.

De-a lungul pandemiei de COVID-19, s-au vehiculat idei cum că unele suplimente alimentare ar putea avea rol protector în fața noului coronavirus. Acum, cercetătorii de la King’s College din Londra au analizat date adunate de la 1,4 milioane de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study din Marea Britanie, SUA și Suedia pentru a încerca să afle care este relația dintre aceste suplimente și COVID-19.

Participanții au răspuns la întrebări despre utilizarea regulată a suplimentelor alimentare. Ei au raportat, de asemenea, rezultatele testelor COVID-19 și dacă au prezentat simptome ale bolii.

Oamenii de știință atrag atenția că această cercetare pe care au întreprins-o este un studiu observațional, nu unul clinic, așa că nu se pot face recomandări certe pe baza datelor pe care le-au obținut. Prin urmare, până când nu vor apărea alte dovezi cu privire la rolul suplimentelor din studii controlate randomizate, savanții recomandă în continuare respectarea liniilor directoare elaborate de autoritățile sanitare cu privire la utilizarea vitaminelor ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, scrie doc.ro.

De ce suplimentele cu multivitamine par să scadă riscul de COVID-19 doar pentru femei?

În urma acestui studiu observațional, cercetătorii au fost surprinși să constate că doar femeile păreau să beneficieze de administrarea celor patru suplimente în cauză (multivitamine, vitamina D, acizi grași Omega-3 sau probiotice).

Pe de o parte, multe studii au arătat că femelele au sisteme imunitare mai robuste decât ale bărbaților. Asta poate însemna că apărarea lor imunitară ar putea primi un impuls în urma administrării de suplimente.

Pe de altă parte, e posibil ca femeile să fie mai responsabile în ceea ce privește purtarea măștilor și a spălatului pe mâini decât bărbații, ceea ce, de asemenea, ar putea explica aparenta protecție pe care o primesc în urma administrării suplimentelor.

Deși rezultatele sunt interesante, spun cercetătorii, având în vedere modul în care a fost realizat studiul, aceste date nu pot indica la modul absolut că administrarea unor astfel de suplimente chiar protejează împotriva infecției cu noul coronavirus care duce la boala COVID-19.

S-ar putea ca, pur și simplu, fiind mai conștiincioase în ceea ce privește sănătatea lor, multe femei să fie mai puțin susceptibile de a se infecta, astfel încât comportamentele responsabile să explice aceste rezultate, și nu suplimentele cu multivitamine.

În acest studiu nu au fost luați în considerare factori precum situația financiară a participanților sau nivelul de studii. E posibil ca aceste constatări să fi fost influențate de statutul socio-economic al participanților, spun observatori științifici din afara studiului, dat fiind faptul că persoanele cu venituri medii sau mari au, în primul rând, mai multe șanse să cumpere și să ia suplimente. În al doilea rând, nivelul de educație le-ar putea face mai puțin susceptibile de a se infecta cu SARS-CoV-2.

Probioticele, multivitaminele, acizii grași Omega-3, vitamina D, potențial utile în scăderea riscului de COVID-19?

Din 327.720 de utilizatori ai aplicației din Marea Britanie care au avut fiecare o reacție în lanț a polimerazei sau un test de serologie pentru SARS-CoV-2, 175.652 au raportat că au utilizat suplimente în mod regulat de la începutul pandemiei. Eșantionul de studiu a fost predominant feminin, în proporție de 66,8%.

În total, 10.508 (adică 6,0%) dintre cei care au luat suplimente cu multivitamine au avut rezultate pozitive la testarea pentru noul coronavirus, în timp ce 13.013 (sau 6,6%) dintre cei care nu au luat suplimente au primit rezultate pozitive.

După ce autorii studiului au făcut ajustările necesare pentru alți factori care ar putea contribui la creșterea riscului de COVID-19, au descoperit că patru suplimente au fost asociate cu un risc mai redus. Administrarea unuia dintre aceste suplimente – probiotice, multivitamine, acizi grași Omega-3 sau vitamina D – a fost asociată cu un risc de COVID-19 cu 14%, 13%, 12% și, respectiv, 9% mai mic.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img