sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Crește post-menopauză riscul de cancer endometrial?

Distribuie:

Publicat:

Crește postmenopauza riscul de cancer endometrial? Printre persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta cancer endometrial se afla femeile aflate în post-menopauză, spune un studiu american.

Obezitatea, excesul de greutate, diabetul sau chiar perioada post-menopauză sunt factori care vă pun in fata unui risc mai mare de cancer endometrial. Cercetătorii americani de la Clinica Mayo din Rochester publică un studiu în revista Scientific Reports pe acest subiect.

Cancerul endometrial este cauzat de o proliferare anormală a celulelor împotriva mucoasei uterului. Cu toate acestea, în această perioadă, microbiota vaginală își schimbă compoziția. Cercetătorii au descoperit că studierea microorganismelor găsite în vaginele femeilor aflate la post-menopauză ar putea ajuta la detectarea cancerului endometrial.

Ei au studiat aproximativ treizeci de femei care au suferit o histerectomie (eliminarea uterului) în urma cancerului endometrului. Și alte femei care și-au îndepărtat uterul pentru o cauză benignă. Cercetătorii au căutat să examineze impactul unor factori precum post-menopauza, indicele de masă corporală și PH-ul vaginal asupra microbiomului.

Prin urmare, aceste femei nu aveau cancer endometrial la momentul examinării. Dar această analiză a făcut posibilă înțelegerea modului în care aceste caracteristici ar putea contribui la semnarea microbiomului în acest tip de cancer. Rezultat: PH-ul vaginal ridicat este un factor de risc suplimentar pentru dezvoltarea cancerului endometrial.

Crește postmenopauza riscul de cancer endometrial?

Spre deosebire de cancerul de col uterin, care afectează femeile tinere, cancerul endometrial apare aproape întotdeauna după menopauză, la femeile în vârstă de 68 de ani în medie. Afectează partea superioară a uterului și mai precis țesutul (endometrul) care aliniază interiorul cavității. Femeile cele mai expuse riscului sunt cele cu istoric de polipi la nivelul uterului și cele care suferă de obezitate și / sau diabet. Aceste două boli sunt însoțite de o producție crescută de estrogeni, hormoni care promovează creșterea celulelor canceroase. Cancerul endometrial se dezvoltă mai frecvent și la femeile tratate cu Tamoxifen, un tratament utilizat ca terapie hormonală pentru a preveni reapariția anumitor tipuri de cancer de sân.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img