joi, 28 martie, 2024

Credinciosii romano-catolici sunt asteptati la sfintirea bisericii “Nasterea Sfintei Fecioare Maria” Husi

Distribuie:

Publicat:

Toti husenii, indiferent de faptul ca sunt ortodocsi sau catolici sunt asteptati pe 4 septembrie, incepand cu orele 11:00 la sfintirea Bisericii “Nasterea Sfintei Fecioare Maria ” din Husi, unde PS Aurel Perca, expiscop auxiliar de Iasi si PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, vor tine o Liturghie in cadrul se va consacra si altarul.

Printre concelebranti va fi pr. Teofil Petrisor, ministru provincial al Provinciei “Sfantul Iosif” din Romania a Ordinului Fratilor Minori Conventuali. 

In orasul Husi, inca din anul 1487 a existat o comunitate catolica inca inainte de anul 1420, cand s-a declansat prozelitismul husit in Moldova.

O suta de ani mai tarziu, episcopul Bernardino Quirini, care a vizitat comunitatea din Husi, relata ca aici existau 1030 de case, iar catolici erau in numar de 72 de familii cu 435 suflete, acestia aveau si o biserica de lemn.

Prefectul misiunii franciscane, pr. Giovanni Crisostomo di Giovanni, in raportul sau din 9 aprilie 1762, aminteste doua comunitati catolice la Husi: una îin cartierul Corni, cu biserica “Sfântul Anton”, si cealalta in oras, cu biserica “Sfanta Cruce”. Biserica veche din Corni a fost pe deal, in partea de nord-est.

In anul 1840, episcopul Antonio de Stefano a construit o alta biserica, in locul in care se afla cea de astazi.

De-a lungul anilor si din cauza diferitelor intemperii ale timpurilor, biserica “Nasterea Sfintei Fecioare Maria” din Husi-Corni a suferit mai multe daune, fiind nevoie de mai multe interventii de consolidare, renovare si infrumusetare. Principalele lucrari de renovare s-au realizat in anii 1932, 1940 si 1957.

Dupa anul 1990, datorita preotilor Iosif Simon, Andrei Ficau si Damian Pista, s-au realizat mai multe consolidari si renovari ale actualei bisericii.

Din anul 2008 cu sprijinul episcopilor de Iasi, Petru Gherghel si Aurel Perca, al provinciei noastre franciscane, a arhitectului Anghel Teodor, a domnului inginer Neagu, a domnului de fericita amintire Frant Gheorghe, s-a refăcut acoperişul, s-a restaurat maretul altar din lemn care isi are existenta inca din anul 1900, s-a refacut dusumeaua, s-au realizat vitraliile si s-a refacut in intregime pictura.

Astazi, comunitatea se bucura de o splenida biserica iar bucuria enoriasilor este neincapatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img