miercuri, 24 aprilie, 2024

Creierul nostru este mult mai performant decat s-a crezut pana acum

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu poate schimba intelegerea savantilor in legatura cu modul in care functioneaza creierul, lucru care poate duce la noi abordari pentru tratarea tulburarilor neurologice si la dezvoltarea computerelor care „gandesc” precum oamenii.

Studiul cercetatorilor de la UCLA s-a concentrat pe structura si functia dendritelor (canale colorate in verde in imaginea articolului), care sunt componente ai neuronilor, relateaza descopera.ro, care citeaza  Science Daily. Teoria general acceptata era ca pericarionul (corpul neuronului) genereaza scurte impulsuri electrice pentru a comunica cu alti neuroni. Aceste impulsuri sunt transmise cu ajutorul dendritelor, insa nu au fost testate pana acum, crezandu-se ca au un rol exclusiv pasiv.

În urma acestui studiu, cercetatorii au descoperit ca dendritele sunt de asemenea active, generand chiar de 10 ori mai multe impulsuri decat pericarionul. Descoperirea este foarte importanta, intrucat impulsurile electrice ale neuronilor duc la formarea perceptiei, abilitatii de invatare si a memoriei.

Mayank Mehta, autor al acestui studiu, mai precizeaza ca „dendritele alcatuiesc mai mult de 90% din tesutul cerebral” si ca „stiind ca acestea sunt mult mai active decat pericarionul schimba fundamental natura intelegerii noastre despre modul de procesare al informatiei de catre creier. Poate pava calea pentru intelegerea si tratarea tulburarilor neurologice si pentru dezvoltarea computerelor asemanatoare structurii creierului”.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca dendritele nu numai genereaza impulsuri, ci genereaza fluctuatii mari in voltaj, chiar mai mari ca impulsurile, ceea ce sugereaza ca dendritele pot executa procese similare calculatoarelor analogice.

Studiul a fost publicat in revista Science, iar motivul pentru care aceasta descoperire nu a fost facuta pana acum a fost, asa cum precizeaza Mehta, „din cauza dificultatilor tehnice” si ca acum au descoperit „viata secreta a neuronilor”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img