joi, 28 martie, 2024

Creierul tău se mănancă singur cand îi lipsește somnul

Distribuie:

Publicat:

Lipsa somnului imbolnaveste creierul. Creierul tău este deosebit de sensibil la privarea de somn, iar atunci când ii lipsește, se poate autodistruge. Un studiu științific italian tocmai a dezvăluit acest lucru socant.

Creierul se poate mânca singur?

Când dormi prost sau prea puțin, creierul se autodistruge. Aceasta este concluzia înfricoșătoare la care au ajuns cercetătorii italieni într-un studiu publicat în Journal of Neuroscience.

Și pentru a ilustra descoperirea lor, acești cercetători au folosit un termen mai degrabă popular, deoarece explică faptul că un creier căruia îi lipsește somnul ar putea literalmente să se mănânce singur.

Pentru a ajunge la această concluzie, acești cercetători au efectuat experimente pe patru grupuri de șoareci.

Unii au dormit între 6 dimineața și 8 dimineața, alții au dormit intermitent, alții au fost lipsiți de somn timp de 8 ore și ultimul grup a fost ținut treaz timp de 5 zile.

Lipsa somnului imbolnaveste creierul. Lipsa somnului, implicată în apariția multor patologii

La sfârșitul acestei observații, cercetătorii au făcut analize asupra creierului porcilor de cobai.

Acestea au arătat că la cei care dormeau cel mai puțin, celulele care se presupune că „curăță” creierul în timpul somnului, atacă sinapsele, aceste zone de contact între neuroni, ceea ce face posibilă circulația informațiilor.

Nu este prima dată când lipsa somnului este implicată în apariția diferitelor tulburări. Studiile au arătat că dormitul prea puțin poate duce la scăderea concentrării și vigilenței.

Lipsa de somn poate duce, de asemenea, la depresie, supraponderabilitate, sistem imunitar slăbit, diabet, hipertensiune arterială și unele tipuri de cancer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img