joi, 18 aprilie, 2024

Cresc din nou pe șest salariile și pensiile speciale ale magistraților / Ministrul Justiției se disculpă: `Am fost obligat să iau o astfel de măsură!`

Distribuie:

Publicat:

Salariile magistraților vor crește din nou, după ce a fost majorat de la 465 la 605 lei indicele în baza căruia se calculează acestea. Astfel, vor cește și pensiile speciale, pentru că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a semnat ordinul în acest sens, susține că astfel Ministerul Justției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar este de aproximativ 8.765 de lei.

Conform unui ordin emis în 30 decembrie 2021 de către ministrul Justiției, Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) – în funcție de care se calculează salariul – crește de la 465 de lei la 605 lei. Implicit, vor crește și pensiile speciale, dat fiind că acestea sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată.

Astfel, potrivit noului ordin, începând cu data acestuia drepturile salariale se stabilesc având în vedere valoarea de referință de 605,225 de lei.

"Emiterea ordinelor ministrului justiției de stabilire a drepturilor salariale individuale conform prevederilor art 1 (privind majorarea valorii sectoriale – n.r) se va realiza până cel târziu la data de 4 februarie 2022, acestea urmând a intra în plată în luna februarie pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2022", conform ordinului citat.

„Începând cu data prezentului ordin, drepturile salariale ale judecatorilor din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si al curtilor de apel, precum si ale asistentilor judiciari se stabilesc avand in vedere valoarea de referinta sectoriala de 605,225 lei”, prevede ordinul de ministru semnat de Cătălin Predoiu pe 30 decembrie 2021.

Potrivit legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, „Pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmaș se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui judecător și procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum și a sporului de vechime”.

Ce salarii au acum magistrații

La acest moment, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei.

Care este salariul mediu net pentru fiecare categorie, înainte de majorarea valorii de referință:

Judecător 13.369 lei

Procuror 13.473 lei

Grefier 5.232 lei

Personal conex 2.988 lei

Consilieri probațiune 4.985 lei

Cum justifică Predoiu majorarea salariilor magistraților

Ministrul Predoiu susține că astfel se evită cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale.

"Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a susținut Predoiu.

Ministrul a vorbit despre un fenomen incontrolabil al proceselor cîștigate de magistrați, care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale, spunând că prin această măsură Ministerul Justției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați.

Predoiu a susținut că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img