joi, 28 martie, 2024

CRESC SALARIILE! Guvernul a facut ANUNTUL

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a inaintat un proiect de hotarare privind cresterea salariului minim la 1.250 de lei, incepand de la 1 mai, dar si indexarea automata care va tine cont de cosul minim si de inflatie, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca Guvernul a inaintat proiectul de hotarare care prevede aceasta majorare marti dimineata, iar aceasta propunere este agreata de sindicalisti pentru ca se recupereaza partial pierderea din primele patru luni ale anului in care salariul minim la ramane la 1.050 de lei.

Bogdan Hossu a mai spus ca proiectul prevede si indexarea automata care va tine cont de cosul minim de consum, de inflatie si de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de crestere in perioada urmatoare.

Presedintele Cartel Alfa a mai spus ca documentul transmis de Guvern, spre deosebire de anii anterior, nu mai face discriminare pentru sectorul bugetar, in sensul ca salariul minim garantat in plata reprezinta salariul de baza minim platit fiecarui salariat bugetar.

Consiliul Economic si Social (CES) a fost convocat marti dupa-amiaza pentru a aviza proiectul de hotarare de Guvern.

Reprezentantii Guvernului au propus, in discutiile de luni seara din Consiliul National Tripartit, majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 mai, motivand ca este necesar un studiu de impact, insa sindicatele s-au opus, cerand ca majorarea la 1.200 de lei sa se faca de la 1 ianuarie.

Consiliul National Tripartit, la care participa reprezentanti ai Guvernului si liderii confederatiilor sindicale si patronale, s-a intrunit luni seara, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie in 2016, in conditiile in care pana joi trebuie luata o decizie legata de oportunitatea majorarii acestuia.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea, declara, saptamana trecuta, ca Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Ministrul Muncii a explicat ca in discutiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.

“Au fost doua propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie si a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar in momentul de fata analizeaza variantele. (…) Decizia apartine Guvernului, care va decide acest lucru pana in 31 decembrie”, a afirmat ministrul.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, in 11 decembrie erau 1.402.329 de angati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Premierul Dacian Ciolos declara, dupa prezentarea finala a bugetului pentru 2016, ca Guvernul va trebui sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie legata de salariul minim pe economie, precizand ca va convoca comisia tripartita pentru o discutie in acest sens. Decizia a venit dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o “solicitare ferma” a formatiunii sale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img