miercuri, 24 aprilie, 2024

Cresterea economica a Frantei a fost afectata de miscarile de protest (Bruno Le Maire)

Distribuie:

Publicat:

Actualul val de mişcări de protest din Franţa va tăia 0,1 puncte procentuale din PIB-ul ţării în cursul unui trimestru, a afirmat luni ministrul Economiei, Bruno Le Maire, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Oficialul nu a indicat la ce trimestru se referă, dar, săptămâna trecută, Banca Centrală a Franţei a avertizat că grevele vor reduce cu până la 0,1 puncte procentuale creşterea din trimestrul patru din 2019.

"Va fi un impact, dar cred că va fi limitat. Estimările pe care le avem acum la dispoziţie arată că impactul va fi de 0,1 puncte procentuale din creşterea trimestrială. Pe parcursul întregului an, impactul va fi extrem de limitat", a declarat Le Maire, la postul de televiziune LCI.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă săptămâna trecută în Franţa pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii, în a patra zi de mobilizare naţională marcată de greve, mai ales în sectorul transporturilor.

Începută cu mai mult de o lună în urmă, confruntarea dintre sindicatele contestatare şi guvern nu scade în intensitate. Conform estimărilor poliţiei sau ale prefecturilor, în total, peste 120.000 de persoane au protestat joi la Paris şi în aproape 30 de oraşe franceze, în timp ce sindicatele vorbesc despre circa 600.000 de manifestanţi la 27 de acţiuni de protest.

Ţinta lor este în principal preşedintele Emmanuel Macron, dar au fost văzute şi pancarte împotriva societăţii financiare americane BlackRock, considerată de protestatari drept o beneficiară a acestei reforme şi pe care au reprezentat-o cu imaginea unor vulturi.

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră ''necesară'' această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un ''sistem universal'' de pensii pe puncte, care să unifice cele 42 de regimuri existente şi să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme. Reforma prevede şi stabilirea unei ''vârste pivot'' de 64 de ani, pentru a-i stimula pe francezi să muncească şi dincolo de vârsta legală de pensionare, în prezent 62 de ani.

Pe ansamblu, guvernul promite un sistem ''mai just'', dar adversarii reformei se tem că va creşte vârsta de pensionare şi va scădea cuantumul pensiilor.

Mişcarea de protest începută pe 5 decembrie perturbă în principal circulaţia trenurilor şi transportul public în regiunea pariziană, de unde rezultă mari dificultăţii pentru utilizatorii sistemului de transport.

Grevele afectează şi alte sectoare, cum ar fi educaţia, activitatea rafinăriilor de petrol sau pe cea a avocaţilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img